Nazi-Duitsland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nazi-Duitsland
Deutsches Reich of Großdeutsches Reich

Flag of the NSDAP (1920–1945).svgReichsadler Deutsches Reich (1935–1945).svg Nazi Germany.svg Ein Volk, ein Reich, ein Führer.
Eén volk, één rijk, één leider.

Hoofdstad Berlijn
Aantal inwoners 69.314.000 (1939)
Oppervlakte 633.786 km² (1939)
Regeringsvorm Unitaire Dictatuur
Taal Duits
Munteenheid Reichsmark
Godsdienst Geen officiële staatreligie. Bestaande religies:
Protestantisme
Rooms-katholicisme
Heidendom
Occultisme
Volkslied Deutschlandlied
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Nazi-Duitsland (door de nazi's ook wel Derde Rijk of het Duizendjarige Rijk genoemd) was tussen 30 januari 1933 en 23 mei 1945 een land in Europa. De leider van dit rijk was Adolf Hitler. Nazi-Duitsland werd in de Tweede Wereldoorlog (1945) door de geallieerden ingenomen nadat Hitler grote delen van Europa had veroverd.

De term "nazi-Duitsland" is overigens geen officiële geografische naam en die zul je ook in geen enkele serieuze atlas aantreffen. Het woord "nazi" was een aanduiding voor iemand die er extreme (racistische) politieke opvattingen op nahield. Tegenwoordig is het nog in gebruik als scheldwoord.

Ontstaan

Het Duitse Keizerrijk verloor de Eerste Wereldoorlog. Duitsland moest heel veel geld betalen om alle schade te vergoeden. Na een revolutie werd de Weimarrepubliek opgericht. Deze bleef bestaan tot 1933, want in 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht met zijn partij de NSDAP. De nazi's werden de baas in Duitsland, vandaar de term nazi-Duitsland. Uiteindelijk stortte Hitler zijn land in de Tweede Wereldoorlog, door in 1939 Polen aan te vallen. En later al zijn buurlanden. De geallieerden wonnen na ruim vijf jaar de oorlog en Hitlers Derde Rijk ging in rook op. Er vielen alles bij elkaar tussen de 50 en 70 miljoen doden.

Nazi-Duitsland en de Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Nazi's op grote schaal Joodse mensen gedood in Duitsland en de gebieden die zij hadden bezet. Het op grote schaal doden van Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ook 'De Holocaust' genoemd.

Oorzaken

In Europa werden Joodse mensen vanaf de Middeleeuwen vaak niet gezien als volwaardige inwoners van Europa. Soms werd er geweld tegen hen gebruikt als zij de schuld kregen van problemen in Europese gebieden, maar er waren ook periodes dat dit niet gebeurde. Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren, gaf Hitler Joodse mensen de schuld van dit verlies. Duitsland moest geld betalen aan de landen die de oorlog hadden gewonnen en dit zorgde ervoor dat mensen in Duitsland het minder goed hadden dan voor de oorlog. Hitler gaf de Joden hiervan de schuld.

Verloop

Nadat Hitler in 1933 de macht in Nazi-Duitsland had gekregen, nam hij veel maatregelen die gericht waren tegen Joden. Zo mochten zij bijvoorbeeld niet meer in winkels komen van mensen die niet Joods waren en zo mochten zij niet trouwen met mensen die niet Joods waren. Ook werden Joodse mensen en hun eigendommen aangevallen. In 1938 was er een nacht waarbij de Nazi's huizen en winkels van Joden aanvielen, vanwege het glas dat op straat lag wordt dit de Kristallnacht genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Duitsland verschillende landen aan. In deze landen woonden ook Joodse mensen. De Nazi's wilden dat deze mensen geen onderdeel van de samenleving in deze gebieden uitmaakten en wilden dat zij niet meer in deze gebieden woonden. Om dit te bereiken werden Joodse mensen opgepakt en met treinen naar concentratiekampen gebracht. Daar waren erg slechte omstandigheden voor de Joden. Sommigen moesten onder zeer zware omstandigheden werken en kregen weinig te eten. Anderen werden al snel na aankomst in de kampen gedood.

Afloop

De Jodenvervolging stopte in sommige gebieden nadat de Nazi's alle Joden uit het gebied hadden weggehaald. In andere gebieden stopte het op het moment dat de oorlog was afgelopen. In totaal hebben de Nazi's zo'n 6 miljoen Joodse mensen gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog veel meer Joodse mensen waren het slachtoffer van geweld door de Nazi's. Ook zijn bij veel Joodse mensen bezittingen zoals huizen en kunst afgepakt. Omdat er zoveel Joodse mensen waren gedood was het voor overlevenden erg moeilijk om hun oude leven weer op te pakken. Veel Joden besloten te emigreren naar het land dat heilig voor hen is en daar maakten ze een eigen land: Israël. De belangrijkste daders van de Holocaust werden vervolgd na de Tweede Wereldoorlog bij de Processen van Neurenberg.

Beruchte nazi's

Hier staan een aantal beruchte en belangrijke nazi's:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nazi-Duitsland&oldid=543824"