Helikopter

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een helikopter, type: Eurocopter AS 350 Écureuil
Reddingshelikopter in Zwitserland.jpeg

Een helikopter of wentelwiek is een hefschroef-vliegtuig dat verticaal kan stijgen en landen. Een ander kenmerk is dat hij bovenop een een zogeheten rotor (propeller of wieken) heeft en daarmee stil kan hangen in de lucht. Aan de achterzijde zit een kleinere propeller die tegendruk geeft zodat niet het hele toestel gaat ronddraaien.

Werking

De rotor zorgt ervoor dat de helikopter omhoog en omlaag kan, waardoor het ook in de lucht kan zweven en in elke richting kan vliegen, inclusief achteruit en zijwaarts. De rotorbladen worden aangedreven door één motor of meerdere motoren en de hoek van de rotorbladen kan worden aangepast om de richting en snelheid van de beweging van de helikopter te regelen.

Helikopters kunnen worden aangepast met een verscheidenheid aan apparatuur en functies, afhankelijk van het bedoelde gebruik, zoals camera's, wapensystemen, vrachthaken en medische apparatuur.

Inzet

Ze zijn nuttig voor verschillende toepassingen, zoals opsporing en redding, militaire operaties en transport. Helikopters heb je in allerlei groottes, van kleine persoonlijke of recreatieve modellen tot grote transport- en vrachthelikopters die zware ladingen over lange afstanden kunnen dragen. Die grote modellen hebben vaak een dubbele rotor zoals de chinook. Ze worden ook gebruikt voor luchtfilmen, brandbestrijding, medisch transport (lifleliner), opsporing en bewaking vanuit de lucht door de politie en vele andere doeleinden.

De brandbestrijding vanuit de lucht (zoals bij natuurbranden) behoort in Nederland tot de taken van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervoor gebruiken ze de chinook of de cougar-helikopter. Deze draagt een grote waterzak die in een meer of zelfs in een zwembad gevuld wordt. Dit wordt ook wel het Fire Bucket Operations (FBO) genoemd.

Typen helikopters

Er bestaan vele merken en typen helikopters. Hieronder zie je de meest voorkomende typen die je wel eens boven Nederland en België ziet vliegen.

Links

  • Ben je een helikopterspotter, kijk dan op Helispot.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Helikopter&oldid=809461"