Vliegtuig

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De concorde was een van de snelste vliegtuigtoestellen

Een vliegtuig is een toestel dat zwaarder is dan lucht en dat zich toch door de lucht verplaatst.

Geschiedenis van het vliegtuig

Het is moeilijk te zeggen wie het vliegtuig heeft uitgevonden. De gebroeders Montgolfier vonden in 1783 de luchtballon uit, maar die was lichter dan lucht en niet gemotoriseerd. Graaf von Zeppelin bouwde in de 19e eeuw luchtschepen, die ook lichter dan lucht waren. Otto Lilienthal bouwde in 1890 zweefvliegtuigen. Die waren zwaarder dan lucht maar niet gemotoriseerd.

Het eerste gemotoriseerde vliegtuig werd uitgevonden door Orville en Wilbur Wright in 1903. Het was het eerste gemotoriseerde voertuig dat zwaarder was dan lucht en toch in de lucht kwam. De eerste vlucht van de "Flyer" (zoals het vliegtuig heette) was kort maar historisch. De vlucht duurde maar 30 sec. en de "Flyer" kwam de eerste keer maar 37 meter ver. De gebroeders Wright hadden eerst een toekomst als fietsenmakers.

Het eerste passagiersvliegtuig was de "Handley page 42" (HP42). Hij kon maximaal 38 passagiers aan boord. En elke leunstoel was voorzien van verwarming, ventilatiesysteem en elektrisch licht. De HP42 was 28 meter en 10 centimeter lang, hij had een spanwijdte van 39 meter en 62 centimeter en hij kon maximaal 152 km/u vliegen. De propellers werden aangedreven door een 490 pk Bristol Jupiter moter. Het vliegtuig werd ook gebruikt om post uit Londen naar Parijs te vliegen. Ook vloog het vliegtuig vanuit Londen naar India. Die vlucht duurde 6 dagen.

Modellen

Er zijn veel soorten vliegtuigen, militaire, verkeers, vracht (cargo). Het snelste passagiersvliegtuig was de Concorde. Dit vliegtuig vliegt niet meer vanwege ongelukken. Het grootste passagiersvliegtuig is de Airbus A380. Deze heeft 2 volle etages. Hiervoor was dat de jumbojet ofwel de Boeing 747. Het grootste vliegtuig dat bestaat is de Antonov 225,maar deze wordt alleen voor vracht gebruikt. Nederland heeft een nieuw gevechtsvliegtuig gekocht. Hij het de J.S.F. F-32 (Joint Strike Fighter). Hij heeft een gewicht als hij leeg is van 11.000 kg En van zijn wapenlast 6.500 kg. En zijn brandstof 7.500 kg. Zijn lengte is 15.4 meter. En zijn spanwijdte van de vleugels 9/12 meter.

Luchthaven

De plek waar een vliegtuig stijgt en landt heet een luchthaven. De grootste luchthaven van Nederland is Schiphol en in België is dat Zaventem. de grootste luchthavens in 2016 10. Dubai International Airport (DXB) 9. Soekarno-Hatta International Airport (CGK) 8. Dallas-Fort Worth International Airport (DFW) 7. Paris Charles de Gaulle Airport (CDG) 6. Los Angeles International Airport (LAX) 5. O’Hare International Airport (ORD) 4. Tokyo International Airport (HND) 3. London Heathrow Airport (LHR) 2. Beijing Capital International Airport (PEK) 1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen zijn bedrijven die vliegtuigen met mensen en/of vracht vervoeren. Een voorbeeld is de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). Deze komt uit Nederland. KLM is ook de oudste van de wereld.

Oorlogen

Tweede Wereldoorlog

Er zijn veel vliegtuigen door de Duitsers gebruikt en door de Polen. De vliegtuigen hebben het centrum van Rotterdam gebombardeerd, er zijn toen veel doden gevallen. Na de bombardering gingen er heel veel mensen vluchten want ze waren bang dat er nog meer vliegtuigen kwamen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vliegtuig&oldid=560426"