Airbus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Airbus is een Europeese vliegtuigbouwer. Ze bouwt zowel verkeers- als militaire vliegtuigen. Het hoofdkantoor zit in Blagnac, Frankrijk. De meeste vliegtuigen worden gebouwd in Toulouse, Hamburg, Sevilla en Tianjin.

Het eerste vliegtuig van Airbus was de Airbus A300 in 1974. Het vliegtuig was bestemd voor Air France.

De grootste concurrent van Airbus op het gebied van burgerluchtvaart is Boeing uit de Verenigde Staten. Airbus produceert anno 2011 wel meer vliegtuigen dan Boeing. Toch loopt Boeing voor met de bouw van hun nieuwe vliegtuig, de Boeing 787. Airbus' tegenhanger van de 787, de Airbus A350 is nog in ontwikkeling.

Maar het meestbekende Airbus-project is toch wel de Airbus A380. De A380 is het op één na grootste vliegtuig, en het grootste passagiersvliegtuig. Het vliegtuig heeft twee verdiepingen die plaats bieden aan minimaal 555 passagiers (3 klasses) tot maximaal 853 (1 klas) passagiers. Maar aangezien de productie niet op schema loopt annuleren sommige luchtvaartmaatschappijen hun bestelling, en zetten die om naar de nieuwste Boeing 747.

Vliegtuigen

Een # betekend dat de vliegtuigen uit productie zijn.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Airbus&oldid=588083"