Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sevilla

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Giralda en de kathedraal

Sevilla is een stad in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van Andalusië. De stad heeft een oppervlakte van 140 km². In Sevilla wonen 699.145 mensen. Het is een cultuurrijke stad met een goede economie in tegenstelling tot de meeste grote Spaanse steden. Sevilla ligt aan de rivier de Guadalquivir. Het is alleen niet een al te grote rivier, want voor grote schepen kan het moeilijk worden om erdoorheen te varen. Sevilla heeft veel geschiedenis, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. Sevilla heeft een dialect dat sevillanos wordt genoemd, het wijkt erg af van het officiële Spaans en is niet te verstaan voor mensen die echt Spaans spreken. Volgens sommigen is het "de meest Spaanse stad van Spanje".

Geschiedenis

Grieks Romeinse tijd

De Grieken en Romeinen zeggen dat de stad is gesticht door Herakles (Hercules). Door de vele opgravingen in Sevilla weten men te ontdekken dat Sevilla in het gebied van Tartessos, sommigen mensen durven zelfs te beweren dat Sevilla zelf Tartessos. De Carthagen (, inwoners van Carthago) veroverde in 600 v. Chr. Sevilla werd door de Carthagen vooral gebruikt als handelsdorp. Tot dat de Romeinen kwamen die in 218 v. Chr. die delen van Spanje veroverde. Cartahago heeft het nooit meer kunnen terug veroveren van de Romeinen toen ze in 146 v. Chr. werden verslagen. De Romeinen noemde de stad Hispalis, maar dat was niet de officiële naam, de echte naam was was Kolonia Iulia Romula Hispalis, de hoofdstad van Hispania Baetica. Na de val van het West-Romeinse rijk werd het veroverd door de Visgoten. Dit dorpje werd al snel door de Moren veroverd. Dit gebeurde in ongeveer de 8 eeuw. De Moren gebruikte deze stad als een soort tussenpost. In 13 eeuw kwamen de echte Spanjaarden die Sevilla op de Moren veroverden. Nu was Sevilla een echte Spaanse stad geworden.

De Visgoten

In 426 werd de op de de Romeinen door Vandalen ingenomen, onder de leiding van Gunderic. dat duurde niet lang, want al in 441 kwamen de Sueben onder de leiding van hun koning Rechilla. Zo'n 100 jaar later werd hij verdreven zonder gevecht, door de Visgoten die onder leiding stonden van hun koning Leovigild. Wat later kwam er een opstand, nog wel door zijn eigen zoon, Hermenegild. Hij had oorlog met zijn vader, omdat hij katholiek werd. Dit kon zijn vader niet hebben. De koning werd dan ook niet door zijn oudste zoon opgevolgd die katholiek was, maar door zijn tweede zoon, Reccared I. Hij werd koning van de Visgoten in 586. Hierdoor kwamen er nu goede tijden voor Sevilla, want deze koning hield zich veel bezig met steden, waaronder Sevilla.

De Moren

In 712 werd Sevilla door de Moren veroverd door, onder leiding van koning Musa en zijn zoon Abd al-Aziz ibn Mussa. Nu werd Sevilla echt een belangrijke stad. Het werd een wereld stad, samen met Cordoba. Maar in 844 werd Sevilla aangevallen door de Vikingen die geen genade zouden tonen. Zij vielen de stad 7 dagen aan. Dit had allemaal geen zin, want Sevilla was geen weerlozen stad, maar een stad met verdediging. Uiteindelij lukte het de Vikingen niet om de stad te veroveren. Uit angst vluchtte de Vikingen naar het eiland Isla Menor in de rivier Guadalquivir, wachtend op nieuwe Vikingen die hen dan mee onder nemen. Maar toen de machtige Moorse alifaat van Cordoba kwam, waren de nieuwe Vikingen niet op tijd gekomen. In 844 begon de strijd tussen Moren en Vikingen. Allebeide partijen waren erg sterk, maar de Moren wisten hun voordeel uit te buiken en versloegen de Vikingen. De Vikingen wouden alsnog de stad overnemen in de jaren 859, 966 en 971, wat hun niet luten.

De Moren gaven Sevilla de Arabische naam Ishbiliya, dat later veranderde door enige misverstanden in Shbiya, van deze naam is uiteindelijk ook Sevilla van afgeleid. Door de Moren groeide de stas weer erg goed en vooral cultureel en economisch ging het goed met de stad, en werd met dank aan de islamitische cultuur een van de belangrijkste steden van het Arabische rijk, samen met Córdoba. Sevilla was hoofdstad van een van de vele van een van de Arabische provincies, en was daarvan van 1023 tot 1091 het machtigste. Rondom het jaar 1063 begonnen opeens sommigen mensen katholiek te worden, Sevilla werd langzaam katholiek, en al snel werd de stad voor het eerst afhankelijk van het Rijk van Castilië (, een Spaanse grootmacht). Aan het einde van de 11e eeuw werd de stad bewoond door de Almoraviden, die zorgden voor de hele snelle economische groei. In 1248 werd Sevilla officieel terugveroverd door Castilië, onder leiding van de katholieke koning Ferdinand III. Nu was de stad officieel Spaans.

De Joden

De Joden waren eigenlijk de eerste officiële inwoners van Sevilla, ze werden ook wel de Sefardim genoemd. Ze woonden zelfs al voor de Romeinse overheersing in Sevilla, maar ze waren nooit in de meerderheid. Na de Moorse overheersing konden ze vrij leven en konden ze zich weer toen aan het volk van Sevilla, maar zo erg was het na ook weer niet ze werden alleen gehaat. Joodse bevolking van Sevilla verwelkomde de Reconquista van Sevilla in 1248. Nu konden de Joden in echte vrijheid leven. Maar het veranderde al snel de Joodse bevolking werd steeds meer onderdrukt. In 1391 veranderde dit ernstig. Van de haat tegen de Joden kwam nu het geweld. Hele Joden gezinnen werden zonder genade afgeslacht. Op een gegeven moment werden de Joden gedwongen om Spanje te verlaten, als dit niet gebeurde zouden alle Joden in heel Spanje slachtoffer worden van een moordpartij. Er was ook nog een tweede optie, dat was zich bekeren tot het christendom. De meeste Joden bekeerden zich tot het christendom. In 1502 werden de overgebleven Moren ook tot het worden van christenen gedwongen.

Spaanse Kolonisatie

Toen 1492 de nieuwe wereld werd ontdekt (Zuid-Amerika), door Columbus begon de Spaanse kolonisatie, dit wat is erg belangrijk voor Sevilla. Nu werd een plan in Spanje gemaakt, alle havens moesten samenwerken, waaronder de haven van Sevilla, dit wordt ook wel de zilvervloot genoemd, Sevillaa had een van de belangrijkste havens voor Spanje. Sevilla had een basis waar alle dingen naar de nieuwe wereld werden gebracht. Door deze onderneming groeide de stad erg goed weer. In het jaar 1500 telde Sevilla wel al 100.000 inwoners dat is erg veel voor die tijd in Spanje. Door deze kolonistie verdienden Sevilla veel geld, nu kon Sevilla de stad even flink opknappen en dat gebeurde ook al snel was Sevilla een van de mooiste steden van Spanje. Veel handelaren gingen naar Sevilla, want dit was immers de beste manier om aan het goud te komen. Zo ontstond de Spaanse gouden eeuw. Sevilla kreeg veel materiaal uit de nieuwe wereld. Zo kwamen er uiteindelijk meer dan 50 fabrieken.

De 17 eeuw tot de 19 eeuw

Een Japanse ambassadeur kwam naar Spanje om de handelsrelaties groter te maken tussen Spanje en Japan, dit kwam doordat Spanje een machtig land was en de Japanners wouden hiervan graag profiteren. In de 17 eeuw werd de macht van Sevilla minder te worden. dit kwam gedeeltelijk door dat hun haven werd ingenomen door de Cadiz. Ook was er een grote financiële crisis in Europa en Sevilla werd daar ook echter door getroffen. Ook kwam de pest in Europa waar wel 60.000 mensen aan overlijden. Het enige voordeel wat Sevilla eruit kon halen was het geloof. Er werden nieuwe kerken gebouwd en wel 45 kloosters! Sevilla werd nu ook wel Grond van de Heilige Maria genoemd.

De Franse invasie van Europa strekte zich ook uit tot Sevilla, en de stad werd in 1810 bezet door Jozef Bonaparte, broer van Napoleon Bonaparte. Deze verovering verliep echter zonder gevechten en verlies van mensenlevens, maar baseerde zich op vele onderhandelingen die Bonaparte erg goed kon. In 1812 kwam echter al een einde aan de Franse bezetting, door de tegenaanvallen van zowel Spanje als Engeland en nog andere onderworpen landen. De Franse koning verliet de stad, echter nadat generaal Soult Sevilla beroofde van een groot aantal kunstschatten.

In de 19e eeuw werd begonnen aan het aanleggen van een spoorlijn in Sevilla, daarvoor moesten hele stukken stadsmuur vernietigt worden en dat koste veel moeite, en in deze periode begon dan ook de moderne stadsuitbreiding, alles werd moderner in Sevilla.

De 20 eeuw en de 21 eeuw

In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Sevilla werd hier slachtoffer van samen met nog vele andere grote Spaanse steden. Uiteindelijk kwam er een dictator aan de macht, Francisco Franco, die tientallen jaren aan de macht bleef. In 1992 organiseerde Sevilla een prestigieuze Wereldtentoonstelling. Een deel van de installaties die hiervoor werden gebouwd zijn veranderd in het grootste technologische wetenschapspark van Andalusië, het pretpark Isla Mágica en de beroemde brug Puente del Alamillo, ontworpen door Santiago Calatrava. Al sinds een groot aantal jaren wordt gewerkt aan de aanleg van een metronet in Sevilla.

Het Land

Klimaat

Sevilla staat om zijn klimaat erg bekent. Het is daar zo warm, dat de meeste mensen die niet tegen de hitte gewend zijn kunnen flauwvallen in de zomer. de gemiddelde temperatuur is dan ook 18,6 °C. Dit maakt Sevilla op een paar steden na de warmste van Europa. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 35 °C, dat is enorm. Het gebeurt dan ook vaak dat het warmer wordt dan 40 °C. In Sevilla wordt het nooit echt koud, zelfs in de winter is het nog zo'n 10 °C. Dat is helmaal niet koud. Het is erg droog in Sivilla, want er vallen, maar een paar miezerige druppels per jaar.

Ligging

Sevilla ligt voor Spaanse begrippen erg laag, op slechts 20 meter boven zeeniveau, in een erg grote vallei aan de rivier Guadalquivir. De stad grenst onder andere aan de rijstvelden van “Las Marismas”, het Nationaal park Doñana en de “Aljarafe”, een conurbatie met meer dan 350.000 inwoners. Met hulp van Wikipedia

Partnersteden

Paleistuinen van het Alcazar

Bezienswaardigheden

Sevilla heeft vele openluchtmusea's. Het is een cultuurrijke stad. Heeft veel monumenten. Wat wil je nog meer horen om te weten dat het veel bezienswaardigheden heeft?

Een van de bekendste gebouwen is Sevilla is de kathedraal Maria de la Sede, het grootste kerkgebouw van Europa na de Sint-Pieter in Rome en de St Paul's Cathedral in Londen. Het is grootste gotische bouwstijl van kerken. De kloktoren zit wel 96 meter hoog! Als die bel dus gaat luiden hoort iedereen het. Volgens een legende in Sevilla mogen er geen hogere gebouwen komen. Maar nu wordt er een bouwplan bedacht dat hoger is dan de kerk, de La Cartuja.

 • Alameda de Hércules: een van de oudste lanen van de stad
 • Antigua Audiencia
 • Caños de Carmona: de resten van een Romeins aquaduct
 • Casa de Pilatos: een klein Andalusisch paleis
 • De wijk ”Santa Cruz”: een historische wijk vol met rustige en kleine pleintjes, bloemen en pittoreske gebouwen
 • Hospital de la Santa Caridad: een liefdadigheidsinstelling met een kerk in barokstijl, bekend vanwege de serie schilderijen van Murillo
 • Monasterio Santa María de las Cuevas: een klooster
 • Murallas de Sevilla: stadsmuren
 • Palacio Arzobispal: aartsbisschoppelijk paleis
 • Palacio de las Dueñas: woonpaleis van de Hertogin “Cayetana de Alba”, de rijkste vrouw van Spanje
 • Parlamento de Andalucía
 • Plaza de América
 • Plaza de Toros: “La Maestranza”, de grootste stierenvechtarena van Spanje, gebouwd in 1749
 • Metropol Parasol, klaarblijkelijk de grootste houten constructie ter wereld die de omgeving van Plaza de Encarnación nieuw leven moet inblazen

Kerken

 • Basílica de la Esperanza Macarena
 • Iglesia de la Anunciación
 • Iglesia de la Magdalena
 • Iglesia de El Salvador
 • Iglesia de Santa Ana
 • Iglesia de Santa Catalina
 • Iglesia de San Luis de los Franceses
 • Iglesia de Santa Marina

Parken

 • Jardines del Real Alcázar
 • Parque de María Luisa
 • Parque de los Príncipes
 • Parque del Alamillo
 • Jardines de las Delicias
 • Jardín de la Cartuja
 • Jardines de Cristina
 • Jardines de la Buhaira
 • Jardines del Prado
 • Jardines del Valle
 • Jardines Chapina

Musea

 • Museo de Bellas Artes de Sevilla: Museum voor Schone Kunsten
 • Museo de Artes y Costumbres Populares: Museum van Kunsten en Moderne Gebruiken
 • Museo Arqueológico: Archeologisch Museum
 • Centro Andaluz de Arte Contemporáneo: Andalusisch Centrum voor Hedendaagse Kunst
 • Tesoro Catedralicio
 • Museo de Carrajes
 • Museo Naval
 • Museo Militar
 • Museo del Baile Flamenco: Museum over het ontstaan en de ontwikkeling van de Flamenco

Tradities

Sevilla is een van de meest katholieke steden van Spanje, maar het is de laatste jaren wel afgezwakt. Toch blijft Sevilla echt een katholieke stad, niet zomaar een katholieke stad, maar een stad die ook alle katholieke tradities blijft volgen zoals de Seman Santa, die in het Nederlands ook wel de Heilige week wordt genoemd.

De Semana Santa wordt gevierd in de lente, op de eerste volle maan. Dat zijn niet alleen maar mensen die uit Sevilla komen, maar ook toeristen en bedevaarders. Het wordt meestal afgesloten met een enorm feest, waar duizenden Spanjaarden op af komen.

Andalusië is van oudsher een van de meest katholieke regio's van Spanje. Hierbij moet worden opgemerkt dat het aantal praktiserende gelovigen ook hier drastisch is gedaald sinds de val van het Franco-bewind in de jaren zeventig. Toch staat Sevilla sinds jaar en dag bekend om de grote religieuze viering van de Semana Santa, oftewel de Heilige Week.

Een tijdje later na de Semana Santa vindt een ander nog belangrijker festival in Sevilla, de jaarlijkse “Feria de Abril”, oftewel het “Festival van April”. Tijdens deze viering van het begin van de lente, zet de bevolking van de stad allemaal tenten op en gaat feest vieren, drinken en nog veel meer met de familie. De vrouwen dragen dan traditionele flamencojurken en de mannen lopen in de chicste pakken. Het feest wordt altijd opgebouwd als een soort klein dorpje, waarin elke straat de naam krijgt van een beroemde stierenvechter. De Feria de Abril trok in 2005 meer dan één miljoen bezoekers. Één van de leukste anekdotes van de Feria de Abril is dat Prins Willem Alexamder en Prinses Máxima elkaar hier hebben leren kennen.

Beroemde mensen geboren in Sivilla

 • Bartolomé de Las Casas (1474-1566), bisschop en mensenrechtenactivist
 • Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660), kunstschilder
 • Bartolomé Murillo (1618-1682), kunstschilder
 • Nicholas Wiseman (1802-1865), Brits kardinaal
 • Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870), toneelschrijver en dichter (romantiek)
 • Antonio Susillo (1857-1896), beeldhouwer
 • Manuel García y Rodríguez, (1863-1925), kunstschilder
 • Antonio Machado (1875-1939), dichter
 • Juan Belmonte (1892-1962), stierenvechter
 • Vicente Aleixandre (1898-1984), dichter en winnaar Nobelprijs voor literatuur
 • Felipe González Márquez (1942), politicus (oud-premier)
 • Isabel Pantoja (1956), zangeres
 • Paz Vega (1976), actrice
 • Francisco Javier Álvarez Colinet (1983), zanger (boyband D'Nash)
 • José Antonio Reyes (1983), voetballer
 • Antonio Puerta (1984-2007), voetballer
 • Sergio Ramos (1986), voetballer
 • Victorio & Lucchino, modeontwerpers

Films in Sevilla

 • Kingdom of Heaven
 • Lawrence of Arabia
 • Mission Impossible II
 • Star Wars II: Attack of the Clones
 • Knight and Day

Vervoer

Autoverkeer

Autorijden in de kern van Sevilla is moeilijk, het centrum bestaat namelijk uit vele kronkelende smalle straten. Verder is het historische stadscentrum beperkt toegankelijk, auto's mogen maximaal 45 minuten in het gebied aanwezig zijn of een parkeerplaats hebben. Op de ringweg van de stad ontstaan soms files, maar het stadsverkeer is vrij rustig in vergelijking met andere Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona.

Hier volgt een lijst met afstanden naar andere plaatsen;

Vliegveld

Op tien kilometer afstand van de stad bevindt zich het internationale vliegveld San Pablo. Met hulp van Wikipedia

Spoorwegen

De stad kan per trein worden bereikt vanuit vrijwel alle andere Spaanse steden met de verschillende lijnen van Renfe, onder andere vanuit Madrid, Córdoba, Barcelona, Málaga en Valencia. Het centrale treinstation van de stad heet “Santa Justa”. Met hulp van Wikipedia

Openbaar vervoer

Het stadsvervoer in Sevilla is in handen van TUSSAM. Deze vervoersmaatschappij verzorgt buslijnen, tramlijnen en vanaf 2008 ook metrolijnen in Sevilla.

Al sinds 1999 is men bezig met de aanleg van een metronetwerk, dat zal bestaan uit vier grotendeels ondergrondse lijnen. In 2006 is er een begin gemaakt met aanleg van de twee tramlijnen die in het centrum zullen gaan rijden. In 2007 is Tramlijn 1 (T1) opgeleverd. Deze lijn gaat van Plaza Nueva naar het bus- en metrostation Prado San Sebastian. In 2009 is Metrolijn 1 in gebruik genomen, met belangrijke haltes in Nervión, Puerta de Jerez, Plaza de Cuba en Blas Infante. Met hulp van Wikipedia

Eten en drinken

De Sevillaanse keuken staat in Spanje niet echt bekend om zijn zachte of precisie gerechten. Typische gerechten zijn de vele soorten “arroz caldoso” (letterlijk: bouillonachtige rijst), die op vele manieren kan berijd worden, gebraden Iberisch varken (cerdo ibérico asado) en verschillende soorten ham uit Jabugo. De Andalusische keuken in haar geheel is nationaal vooral beroemd om de vele enorme lekkere zoete dingen. Typische zoetigheden van Sevilla en omgeving zijn “polvorones” en “mantecados”, een soort koekjes met amandelen, die vooral met de kerst door de inwoners van Sevilla wordt gegeten. Andere typische culinaire hoogstandjes zijn: “pestiños” (honingkoekjes), “roscos fritos” (zeer zoete gefrituurde donuts) en “tortas de aceite” (een soort dunne taartjes gemaakt van olijfolie). Ook de typische salmorejo mag niet vergeten worden, hoewel niemand zeker weet of deze lekkernij écht uit Sevilla komt (sommigen beweren dat het Cordobees is). Het gaat om een koud gerecht gemaakt van tomaat, groene paprika, komkommer, knoflook, brood, ei, olie en azijn. Vaak wordt het gerecht vergeleken met koude tomatensoep, maar eigenlijk is dit iets heel anders.

Externe links

Info Sevilla bezienswaardigheden

 
Grote steden in Spanje
Flag of Spain.svg
Madrid · Barcelona · Valencia · Zaragoza · Alicante · León · Sevilla · Málaga · Bilbao
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sevilla&oldid=666448"