Barcelona (stad)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Barcelona)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barcelona collage.JPG
Dit is een kaart van Barcelona uit 1698.
Een mooie, artistieke fontein uit Barcelona.
Een straat in Barcelona.
De Magische Fontein in Barcelona.

Barcelona is een erg grote stad in Spanje. Het is de hoofdstad van de regio Catalonië en heeft 1.615.908 inwoners. Alleen Madrid heeft in Spanje nog meer inwoners. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee en is zo'n 160 kilometer verwijderd van de Pyreneeën. Het heeft een oppervlakte van zo'n 101,4 vierkante kilometer. De Olympische Spelen van 1992 werden in Barcelona gehouden. Barcelona ligt in de Spaanse provincie Catalonië. Barcelona heeft een oppervlakte van 98 km² en telt 1.620.943 inwoners (in 2012). Het bekendste bouwerk in Barcelona is de kerk de Sagrada Família. De burgemeester van Barcelona is Ada Colau.

Geschiedenis

Voor Christus

Er zijn verschillende theorieën over hoe Barcelona ontstaan zal zijn. De stad zou door de Machtige Griekse krijgsheld Hercules gesticht zijn, 400 jaar voor de stichting van Rome. Daarna zou de vader van de machtige heer Hannibal de stad in de 3e eeuw v.Chr (voor Christus) de stad naar zichzelf hebben genoemd. Toen heette de stad Barcino. Ook bestaat er de legende dat de vader van Hannibal de stad zelf al gesticht had.

De eerste sporen van leven in de nabije omgeving van Barcelona stammen uit 2000 tot 1500 voor Christus. Het eerste volk waarvan het bekend was dat ze Barcelona bewoonden waren de Layetanos, een volk die de Iberische taal sprak. Dat was een taal die aan de oostkust van Spanje werd gesproken. Dat volk stamde uit de 7e eeuw voor Christus. Door een oorlog, de Tweede Punische Oorlog, werd Barcelona veroverd door het volk de Carthagers. Niet veel later veroverden de Romeinen Barcelona. De stad kreeg van hen de naam "Julia Augusta Paterna Faventia Barcino". Het werd door de Romeinen omgebouwd tot militair fort. Later had Barcina 6000 inwoners, maar dat kwam doordat het een van de vele forten was van de route Rome - Cádiz. Het was niet eens de belangrijkste vestiging in de nabije omgeving: Tarraco, hoofdstad van de Romeinse provincie "Hispania Tarraconensis" kreeg die eer. De provincie besloeg dan ook het grootste deel van Spanje.

Na Christus

In 985 werd een kolossaal deel van Barcelona verwoest door middel van aanslagen. Het brein achter de terreur was de leider van het Kalifaat van Córdoba, een Arabiër genaamd Almansur. Jammer genoeg voor hem slaagde hij er nooit in de machtige stad te bezetten. Daarna maakte Barcelona deel uit van het Koninkrijk van Aragón, waarna werd begonnen aan de wederopbouw (vernieuwing) van de stad, geleid door Graaf Borrell II. Onder zijn leiding groeide Barcelona uit tot een enorm graafschap en rijk en werd het in de 13e en 14e eeuw een van de belangrijkste mediterraanse steden, samen met de Italiaanse steden Genua en Venetië. Daarna kwam er in 1936 een eind aan de groei van Barcelona. Dit kwam door de Spaanse burgeroorlog. Barcelona werd talloze keren gebombardeerd en uiteindelijk in 1939 veroverd. Ze mochten geen Catalaans spreken, want volgens de wrede dictator Franco was dat schadelijk. In de jaren '60 ging het beter, toen een enorme zwerm toeristen naar vissersdorpjes rond Barcelona kwam. In de dorpjes was weinig plaats, waarna veel mensen naar Barcelona kwamen. Daarna, toen Franco doodging werd er begonnen aan de wederopbouw en groeide Barcelona uit tot een van de grootste steden.

Een mooi uitzicht over Barcelona.

Taal

Catalaans is de taal die in Barcelona officieel wordt gesproken. De tweede taal is natuurlijk Spaans. Catalaans is een Romaanse taal die op Spaans, Italiaans en Frans lijkt. Het wordt door 7 miljoen mensen gesproken, voornamelijk in Catalonië, het Valenciaanse Land, de Balearen (Mallorca, Menorca en Ibiza), Andorra, en in de nabije omgeving van Perpignan in Frankrijk. Vrijwel elke Catalaan spreekt 2 talen: Spaans en Catalaans. Het onderwijs is volledig Catalaans en ze leren Spaans als eerste taal. Maar toch krijgen kinderen op de basisschool niet meer twee uur per week Spaans. Het Spaans wordt aangezien als een 'vreemde taal', zoals Frans.

Geografie

Barcelona ligt aan het noordoosten op het Iberisch Schiereiland (Het schiereiland waar Spanje en Portugal op liggen). Het ligt aan de Middellandse Zee. De stad ligt dicht bij een bergketen, genaamd Serra de Collserola. Ook is het omringd door deze bergketen. Barcelona ligt aan 2 rivieren, de Llobregat en de Besòs. De stad is gebouwd op vele heuvels: Dat voel je wel als je niet de roltrappen neemt naar Park Güell maar de weg neemt. De hoogste heuvels zijn de Tibidabo (een 512 meter hoge heuvel met daarop de Collserola toren, vernoemd naar de bergketen), de Carmel (267 meter), de Monterols (121 meter), de Putxet (181 meter), de Rovira (261) meter en de Peira (133 meter). Vroeger werd een andere heuvel, de Montjuïc gebruikt als fort, maar de heuvel bied nu plaats aan musea, het stadion en het zwembad van de Olympische Zomerspelen in 1992 en vele restaurants.

Vervoer

Barcelona heeft een uitgebreid en oud metrosysteem, ook rijden er veel bussen, zelfs 's nachts. Op dit moment worden verschillende tramlijnen met elkaar verbonden en daarom zie je veel werkzaamheden in de stad. Barcelona heeft het één na grootste vliegveld van Spanje, alleen het vliegveld in Madrid is groter. Vanuit Nederland kan je vanaf Schiphol, Rotterdam, Eindhoven én Maastricht naar Barcelona vliegen met Vueling, Transavia en KLM. Vanaf het vliegveld kan je heel gemakkelijk en goedkoop naar de stad rijden met de blauwe Aerobus.

Klimaat

Barcelona heeft een Mediterraans klimaat, wat betekent dat ze warme zomers hebben en milde winters hebben. In maart zijn de temperaturen soms al over de 20 graden, en in de zomer kan het wel meer dan 30 graden zijn! De nachten zijn vrijwel altijd boven de 20 graden. Door deze hitte gaan vele mensen naar koelere plekken. De winters zijn niet koud, met weinig regen en veel zon. In oktober regent het het meest in Barcelona per jaar.

Districten

Barcelona heeft 10 districten. Dat zijn een soort stadsdelen. De meeste districten zijn dorpen die in de loop van tijd bij Barcelona zijn gaan horen. De districten met bijbehorende inwonersaantallen zijn:

  • Ciutat Vella - 111.518 - Dit is het historische centrum.
  • Eixample - 262.469 - Eixample is het grootsste district qua inwoners.
  • Sants-Montjuïc - 178.482 - Hierbij hoort ook de bekende berg de Montjuïc, en dus ook het Olympisch Stadion.
  • Les Corts - 81.628 - Hierin staat het grootste stadion van Europa: Camp Nou
  • Sarrià-Sant Gervasi - 141.091 - Hier ligt de wijk Pedralbes, de rijkste wijk van Barcelona
  • Gràcia - 120.177 - Hierin ligt het befaamde Park Güell.
  • Horta-Guinardó - 168.541 - Dit ligt best ver van het centrum af, waardoor je een mooi zicht over Barcelona hebt.
  • Nou Barris - 164.982 - Dit werd gebouwd om de toenemende bevolking ook een plaatsje te kunnen bieden.
  • Sant Andreu - 143.148 - Deze wijk staat vol met nieuwbouw.
  • Sant Martí - 222.074 - Dit ligt aan het strand en de zee.

UNESCO

De Arc de Triomf uit Barcelona.

Barcelona heeft 9 bouwwerken die op de Werelderfgoedlijst staan. Opmerkelijk is het dat er wel 7 van Gaudí's hand komen. De andere 2 zijn van Lluís Domènech i Montaner.

Voetbal

FC Barcelona

FC Barcelona is de eerste club van Barcelona. Het is een van de bekendste clubs in Europa. De grote vijand van Barcelona is Real Madrid. Deze wedstrijd heet de Derby van de Sterren of el Clásico. De laatste tijd hebben vele goede voetballers bij FC Barcelona gespeeld zoals Rivaldo en Ronaldinho. Een van de grootste voetballers ter wereld Messi heeft ook lang bij FC Barcelona gespeeld, maar inmiddels niet meer. FC Barcelona speelt in het stadion wat Camp Nou heet en dat is een van de grootste stadions ter wereld.

Espanyol

Espanyol is de 2e club van Barcelona. Het heeft nu een eigen stadion. Nu spelen ze hun wedstrijden in het Olympisch Stadion.

Overig

Omdat Barcelona een zacht klimaat heeft trekt de miljoenenstad altijd vele joggers, skaters en fietsers aan. Ook hebben ze milde winters en dat is erg geliefd bij sporters. Ook zijn er vele voetballers geboren, zoals Albert Ferrer en Josep Samitier. Hier wordt ook de Marathon van Barcelona en een groot skatetoernooi gehouden. En niet te vergeten natuurlijk: De Olympische Spelen van 1992. Door dit evenement is Barcelona wereldwijd bekend geworden.

Partnersteden

Externe links

Info bezienswaardigheden in Barcelona

Wat te doen in Barcelona

 
Grote steden in Spanje
Flag of Spain.svg
Madrid · Barcelona · Valencia · Zaragoza · Alicante · León · Sevilla · Málaga · Bilbao
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barcelona_(stad)&oldid=819167"