Colombia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Colombia
República de Colombia

Flag of Colombia.svg Coat of arms of Colombia.svg Colombia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Bogotá
Aantal inwoners 47.698.524 (2017)
Oppervlakte 1.138.914 km²
Regeringsvorm Republiek
President Iván Duque (sinds 2018)
Godsdienst Rooms-katholicisme (95,4%)
Taal Spaans (Español)
Munteenheid Colombiaanse peso
Volkslied Oh Gloria Inmarcesible
Nationale feestdag 20 juli
Landcode COL


Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Panama, Peru, Ecuador, Brazilië en Venezuela. Het land heeft zowel kusten aan de Caraïbische Zee en Grote Oceaan. Men spreekt er voornamelijk Spaans en de hoofdstad is Bogota. Het totale landoppervlakte is ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ongeveer 31x Nederland.

Net als veel andere Latijns-Amerikaanse landen was Colombia een kolonie van Spanje. In 1819 werd Colombia samen met Venezuela, Ecuador en Panama onafhankelijk als de republiek Groot-Colombia. In 1830 verlieten Venezuela en Ecuador deze republiek en 1886 werd Panama onafhankelijk. Het land heeft daarna vele burgeroorlogen meegemaakt. Zoals de Colombiaanse Burgeroorlog, die al sinds 1964 bezig is. Hierin speelde de FARC een belangrijke rol, die tegen de Colombiaanse overheid vocht. In 2017 werd echter vrede gesloten en sindsdien is het rustiger in het land. De drugsbaron Pablo Escobar laat daarnaast de drugshandel in het land zien.

Naast burgeroorlogen en drugs staat Colombia ook bekend om haar muziek. Vele Spaanstalige artiesten, zoals Juanes en Shakira, komen uit Colombia. Ook Nobelprijswinnaar en schrijver Gabriel García Márquez komt uit het land.

Geografie

Natuur

Er leven veel verschillende dieren in Colombia; apen, slangen, krokodillen, bisamzwijnen, poema's, jaguars, miereneters en in het water zeekoeien, waterschildpadden en dolfijnen.

Grote steden

10 grootste steden van Colombia

Centro-Internacional-Bogotá.jpg
Bogotá
Cali de noche.jpg
Cali

Nummer Stad Inwoners

Panoramica Centro De Medellin.jpg
Medellín
Barranquilla2 001.jpg
Baranquilla

1 Bogotá 8.181.047
2 Medellín 2.529.403
3 Cali 2.445.405
4 Barranquilla 1.232.462
5 Cartagena 1.036.134
6 Cúcuta 668.838
7 Soledad 666.247
8 Ibagué 569.336
9 Soacha 544.997
10 Bucaramanga 528.610

Bevolking

  • 1% oorspronkelijke bewoners, namelijk indiaan
  • 3% gemengd zwart-indiaan
  • 4% zwart
  • 14% mulat (nakomeling van zwart en blank)
  • 20% blank
  • 58% mestiezen (nakomelingen van blanken en indianen)

Er zijn ongeveer 42,3 miljoen inwoners. 32 % van hen is jonger dan 14 jaar, 63% is tussen de 15 en de 64 jaar en de overige 5% is ouder dan 65 jaar

Politiek

Staatsinrichting

Colombia is een presidentiële republiek en één van de oudste democratieën van Zuid-Amerika. De huidige grondwet komt uit 1991. Het staatshoofd van Colombia is een president. Een president wordt via verkiezingen om vier jaar gekozen. De president mag zich hierna nog één verkiesbaar stellen. Hij of zij mag dus maximaal twee termijnen zitten (net als in de Verenigde Staten). De huidige president is Iván Duque, die sinds 2018 het land leidt.

De president is ook de leider van de regering. De ministers moeten verantwoording afleggen aan de president en niet aan het parlement. Het parlement bestaat uit twee kamers; namelijk het Parlement bestaande uit 165 leden en het Congres bestaande uit 102 leden. De president is ook de opperbevelhebber van het leger, maar het leger mag in conflicten ook zelf dingen beslissen.

Bestuurlijke indeling

Het land is verdeeld in 32 departementen en 1 hoofdstedelijke gebied, namelijk de hoofdstad Bogota. De departementen zijn ingedeeld in regio's of provincies, die weer in gemeenten zijn onderverdeeld. De grootte van een gemeente wordt bepaald door het aantal inwoners. In dichtbevolkte gebieden kunnen er wel meer dan 100 zijn, terwijl in dunbevolkte gebieden de gemeenten vaak groter zijn dan heel Vlaanderen. Sommige dunbevolkte gebieden worden rechtstreeks vanuit een departement bestuurd.

Nummer 33 is het Hoofdstedelijk District, oftewel Bogota.


Economie van Colombia

Als de bevolking meer besteedt is dat een duidelijke indicatie dat de welvaart toeneemt, ook al blijkt uit niets Het Internationale Monetaire Fonds heeft de groeiverwachting voor Colombia voor 2019 op 3,5% gesteld. Een kleine groeiversnelling zit er zelfs in: voor 2020 verwacht het IMF een 3,6% toename van de bestedingen. (Het betreft hier volumegroei: als je de prijsstijging ook meeneemt komt de groei hoger uit.) Het fonds komt tot deze conclusies na een officieel bezoek aan het land, waarover de zakenkrant Portafolio uitvoerig bericht (portafolio.co/economia). Ter vergelijking: dit is gelijk aan de projecties voor de wereldeconomie. De volumegroei over 2019 was voor Nederland echter slechts 2,9%, in 2018 was hij 2,5% en voor dit jaar staat een verdere groeivertraging voor de deur: 1,5%.

Als de bevolking meer besteedt is dat een duidelijke indicatie dat de welvaart toeneemt, ook al blijkt uit niets of deze welvaart ook beter verdeeld is. De binnenlandse consumptieve vraag is voor de groei de hoofdverantwoordelijke. Het Bruto Binnenlands Product – dat gewoonlijk als belangrijkste indicator wordt gebruikt voor groeivoorspellingen – is opgebouwd uit de bestedingen aan goederen en diensten voor consumenten, aan kapitaalgoederen voor bedrijven, verder aan producten voor de export en ten slotte de overheidsbestedingen. De consumenten nemen hier dus kennelijk het voortouw, al doen de bedrijfsinvesteringen het ook heel goed.

Foto's


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Colombia&oldid=648817"