Caraïbische Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie Caribische Zee

De Caraïbische Zee (ook Caribische Zee genoemd, Engels: Caribbean Sea, Spaans: Mar Caribe, Frans: Mer des Caraïbes/Mer des Antilles) is een zee dat grenst aan de Atlantische Oceaan. Zelf wordt de Caribische Zee afgegrensd door het eiland Cuba, het eiland Hispaniola en Puerto Rico in het noorden, in het oosten door de Kleine Antillen, in het zuiden door Venezuela, Colombia, Panama en Costa Rica, en in het westen door Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en Nicaragua. Samen met de Golf van Mexico vormt de Caraïbische Zee de Amerikaanse Middelzee, een randzee of Middellandse zee van de Atlantische Oceaan.

De Caraïbische Zee beslaat een oppervlakte van 2.754.000 km² en het diepste punt is in de Cayman Trog, tussen Cuba en Jamaica, op 7,5 km diepte.

Het hele gebied van de Caraïbische Zee, vooral inclusief de vele eilanden die zich in en aan de rand van deze zee bevinden, wordt het Caraïbisch gebied genoemd, ook de drie Guyana's (Guyana, Suriname en Frans-Guyana) die niet aan de Caraïbische Zee liggen hiertoe worden gerekend.


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Caraïbische_Zee&oldid=686660"