Meer van Maracaibo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meer van Maracaibo

Het meer van Maracaibo (Spaans: Lago de Maracaibo) is een meer (eigenlijk baai) in Venezuela. Het is met 13.500 vierkante kilometer het grootste meer van Zuid-Amerika. De maximale diepte van het meer is 250 meter. De baai van Maracaibo wordt gevoed door de rivieren de Catatumbo en de Escalante. In de delta's van deze rivieren leven veel vogels, vissen en andere dieren. De grootste stad aan het meer is Maracaibo met 1,5 miljoen inwoners. Naar deze stad is het meer dus ook vernoemd.

Het meer van Maracaibo is met de golf van Venezuela verbonden door de Bahai de Tablazo, die acht kilometer breed is. In 1960 is hier een brug gebouwd die Maracaibo met de rest van Venezuela verbindt. In het meer van Maracaibo wordt veel naar olie geboord. Er worden per dag 700.000 vaten olie opgepompt! Dit is goed voor een kwart van de olieproductie van het land. In het meer staan ook huizen op palen, die vooral worden bewoond door de oorspronkelijke inwoners.

Ook bijzonder is dat het boven het meer van Maracaibo bijna permanent onweert, met zware bliksems. Het onweer is 150 kilometer uit de kust nog te zien. Vroeger dachten de Yupka-indianen dat hier vuurvliegjes in contact kwamen met hun voorouders.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meer_van_Maracaibo&oldid=592011"