Ionische Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de Ionische Zee

De Ionische zee is een zee tussen Griekenland en Italië. Via de Straat van Otranto is de Ionische Zee verbonden met de Adriatische Zee. Via de Straat van Messina is de Ionische Zee met de Tyrreense Zee verbonden. De Ionische Zee maakt deel uit van de Middellandse Zee.

In de Ionische Zee liggen een aantal eilanden, waarvan de Ionische Eilanden het bekendste zijn. Hiertoe behoren onder meer Lefkas, Kefalonië, Corfu en Zakhyntos. Al deze eilanden horen bij Griekenland. Op zijn diepst is de zee 4206 meter diep (4 kilometer en 2 hectometer). De streek Ionië grensde niet aan de Ionische Zee! Deze streek lag namelijk in Klein-Azië (Turkije). De volkeren die rond de zee woonden noemde de Grieken echter ook Ioniërs. Zo is de Ionische Zee waarschijnlijk aan zijn naam gekomen.

Aan de Ionische Zee liggen verschillende steden, zoals Taranto, Rossano, Reggio di Calabria, Messina, Catania, Siracusa, Preveza en Pylos.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ionische_Zee&oldid=835920"