Ionische Eilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de Ionische Eilanden in Griekenland

De Ionische Eilanden, of in het Grieks Ιόνια Νήσια, is een eilandengroep die bij Griekenland hoort. Alle eilanden liggen voor de Griekse kust, behalve één klein stukje. Dit ligt voor de kust van Albanië. De Ionische Eilanden zijn vernoemd naar de Ionische Zee, waar de eilanden in liggen. Oorspronkelijk worden de eilanden de Heptanisa genoemd, wat Grieks is voor zeven eilanden. Dit komt omdat er zeven grote eilanden zijn.

Daarnaast zijn de Ionische Eilanden een periferie (soort provincie) van Griekenland. De hoofdstad hiervan is Korfoe. Bij elkaar hebben de eilanden een oppervlakte van 2.307 km² en er wonen 206.470 mensen (in 2011).

Geschiedenis

De hoofdstad Korfoe is werelderfgoed.

Heel lang zijn de Ionische Eilanden onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk. Alleen het eiland Lefkada hoorde hier niet bij. Toch zijn de eilanden niet echt Ottomaans geweest. Dit komt omdat er op de eilanden veel invloed was vanuit Europa en vooral uit Venetië. Uiteindelijk werden de eilanden zelfs onderdeel van Republiek Venetië. Dit duurde tot 1797. In 1798 maakten het Ottomaanse Rijk en Rusland hier een einde aan. In 1800 stichtten zij de Republiek van de Zeven Eilanden. Dit eiland werd officieel bestuurd door de Ottomanen, maar eigenlijk deden de Russen dit. In 1807 wilden de Fransen opnieuw de eilanden hebben en veroverden ze. Na twee jaar wisten de Britten de meeste eilanden terug te veroveren. Tijdens het Congres van Wenen werden de eilanden dan ook aan Groot-Brittannië gegeven. Zij noemden het weer de Verenigde Staten van de Ionische Eilanden. In 1817 kregen de eilanden zelfs een eigen grondwet. Op 28 mei 1864 gaven de Britten de Ionische Eilanden als cadeau aan het Koninkrijk Griekenland, voor het huwelijk van koning George I van Griekenland en Olga Konstantinovna. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de eilanden tussen 1940 en 1943 bezet door Italië.

Geografie

De kust van Kefalonia.

De Ionische Eilanden liggen aan de westkant van Griekenland en zijn erg dunbevolkt. Hierdoor liggen de eilanden een beetje afgezonderd en zijn de veerboten minder uitgebreid. Hierdoor komt op de eilanden wel meer groen voor dan op andere Griekse eilanden. De grootste zeven Griekse eilanden zijn:

Als je kijkt naar de geschiedenis van de Ionische Eilanden, hoort Kythira bij de eilanden. Toch valt het eiland niet onder de periferie, want Kythiria hoort bij Attica. Andere kleinere Ionische Eilanden zijn Othoni, Mathraki, Erikoussa, Antipaxi, Meganisi, Kalamos en Kastos.

Departementen

De Ionische Eilanden zijn verdeeld in vier departementen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ionische_Eilanden&oldid=523303"