Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Maïs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een maisplant

Maïs is een graansoort. Maïs komt in het echt uit Midden-Amerika.

Maïs

Maïs is van oorsprong een subtropische graansoort. Dat betekent dat het een graansoort is die in warme gebieden moet groeien. Maïs is een van de belangrijkste voedingsgewassen.

Geschiedenis.

De oorsprong van mais is ergens in Noord-Amerika. Door de indianen van Noord-Amerika is mais al heel lang gebruikt als voedingsgraan. Toen Columbus de maisvelden had ontdekt nam hij het mee naar Europa. Hij vertelde dat de vreemde vruchtjes Europa vermaalden de mais korrels onder meer tot meel. Ze bakten daar heerlijke koeken en broeden van: tortilla. Het duurde trouwens nog lang voordat de mais in Europa op de grote akkers verbouwd werd. Dat is nu zo’n 500 jaar na Columbus wel zo.

De groei van mais.

Een maiskolf bestaat uit allemaal maiskorrels. Die korrels zijn de zaden van de maisplant. Als je een rijpe maiskolf niet oogst valt de maiskolf op de grond en dus ook de zaadjes. Onder de grond kan de maiskorrel dus het zaadje weer groeien tot een nieuwe maisplant. Er komt eerst een kiemplantje dat omhoog groeit. Uit dat kiemplantje ontstaan smalle blaadjes. Daar komen er steeds meer van. De plant wordt steeds groter en steviger. Op een gegeven moment komen er bloemen aan de plant. Mais planten worden door de wind bestoven. Elke eicel die bevrucht wordt groeit daarna uit tot een zaadje een nieuwe mais korrel. Omdat in een mais plant heel veel eicellen zitten komt er een mooie volle kolf.


Eten

Wij eten maïs ook geregeld. Het zit soms in de salade. In de supermarkt kun je het in blik kopen of gewoon in een verpakking. Van maïs wordt ook chips gemaakt, zoals Bugles.Mais.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maïs&oldid=650307"