Graan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Granen
Poaceae

Peruvian Market Grains.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving akkers
Behoort tot de Grassenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Graan is de belangrijkste voedselbron voor de mens.

Het is een verzamelnaam van grassen waarbij de vruchten eenzaadlobbig zijn. De vruchten bevatten een meellichaam, zemel (vliesje), een kiem (begin van een nieuwe plant) en een aleuronlaag. De zemel en de kiem wordt na de oogst bij sommige graansoorten verwijderd, maar is gezonder. Volkoren is de onbewerkte vorm van granen en deze zijn een goede bron van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Er is een verschil tussen glutenbevattende granen en glutenvrije granen.

De groep glutenbevattende granen bevat onder andere:

De volgende granen bevatten weliswaar gluten, maar veroorzaken geen coeliakie:

Granen die glutenvrij (gliadinevrij) zijn:

Gebruik

De meeste granen worden gestampt of gemalen tot meel. Het meel wordt voor talloze doeleinden gebruikt, zoals brood, koek, pannenkoeken en cake. Soms wordt er een pap van gemaakt, zoals havermoutpap. Vroeger was dat meel enigszins gevaarlijk, omdat giftige planten, zoals de bolderik, ook in het meel terecht konden komen, maar tegenwoordig zijn de technieken verbeterd en gebeurt dat gelukkig niet meer.

Graan kan ook gebruikt worden als biobrandstof.

De resten van de plant die bij de oogst achterblijven, zoals stro, wordt gebruikt als biobrandstof, maar ook als isolatiemateriaal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Graan&oldid=778741"