Tropisch klimaat

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een tropisch klimaat is een klimaat in de tropen. In een tropisch klimaat wordt het niet kouder dan 18 graden Celsius. De temperatuur blijkt redelijk gelijk. De grootste verschillen in de seizoenen komt door de neerslag. Er zijn verschillende soorten tropische klimaten:

  • tropisch regenwoud klimaat
  • tropisch moesson klimaat
  • Tropisch nat en droog of savanne klimaat

Tropisch regenwoud klimaat

In een tropisch regenwoudklimaat valt het hele jaar door neerslag, vaak in totaal meer dan 2000 mm. Zelfs in de droogste maand valt er minstens 60 millimeter regen. Dit klimaat komt dicht bij de evenaar over. In dit gebied heb je geen seizoenen die afwisselen zoals we dat in Nederland kennen (lente, zomer, herfst en winter). Wel is er vaak een regenseizoen en een droog seizoen. In het regenseizoen regent het erg veel, maar ook in het droge seizoen valt er nog veel regen. Het is in het tropisch regenwoudklimaat altijd warm. Zelfs in de koudste maand is de gemiddelde temperatuur minstens 18 °C. Ter vergelijking: in Nederland en België hebben alleen de allerwarmste zomermaanden soms een gemiddelde temperatuur van boven de 18 °C.

In de blauwe gebieden vind je het tropisch regenwoud klimaat
Een tropisch regenwoud

De planten kunnen heel goed groeien door de hoge temperatuur en de grote hoeveelheid neerslag. De zeer dichte begroeiing bestaat uit vele soorten bomen en struiken. Kenmerkend voor een tropisch regenwoud zijn de verschillende lengtes, waarbij de hoogste bomen wel 35 meter hoog kunnen worden. Je zou denken dat de bodem zeer vruchtbaar is, maar dat klopt niet helemaal. Omdat er geen seizoenen zijn, laten de bomen hun bladeren wel vallen, maar niet allemaal tegelijk. Dat komt door de warmte en de grote 'vochtigheid'. De planten leven van hun eigen afval. Het kappen van het tropisch regenwoud betekent dan ook het einde van deze kringloop.

Tropisch moesson klimaat

In een tropisch moesson klimaat heb je natte en droge seizoenen. Het kenmerkende van een moesson klimaat is het grote verschil tussen het natte en droge seizoen. Er valt heel veel water in het natte seizoen.

In de lichtblauwe gebieden vind je het tropisch moesson klimaat
Een moesson regenbui in India

Tropisch nat en droog of savanne klimaat

In het savanne klimaat valt in het droge seizoen minder dan 60 millimeter per maand.

Savanneklimaat Ten noorden en zuiden van de evenaar heb je weinig regen. Er valt zelfs een aantal maanden geen regen, sneeuw en hagel, waardoor het in de winter droog is. Op de savanne is het wel warm, maar omdat het veel minder regent, wordt het bos minder dicht (met planten/bomen). Eerst krijg je het licht tropisch woud en nog verder van de evenaar groeit er alleen nog maar gras, met eventueel wat bomen. Dit landschap is geschikt voor dieren. Op de Afrikaanse savanne leven de volgende dieren: olifanten, leeuwen, giraffes, neushoorns en zebra's.

In de lichtblauwe gebieden vind je het tropisch savanne klimaat
De savanne in Kenia

Steppeklimaat/ droogklimaat Nog verder van het savanneklimaat, krijg je het steppeklimaat. Op de steppe valt er maar drie tot vier maanden regen, sneeuw of hagel. Je ziet nauwelijks bomen meer. Er groeien alleen nog gras en doornige struiken. Het gras van de steppe is erg ruw en onbeheerst dan het gras die wij in Nederland kennen. De steppes in Noord- Amerika worden prairies genoemd en in Zuid- Amerika pampas. De bodem van de steppe is zeer humusrijk en vruchtbaar, waardoor deze gebruikt kan worden als graanveld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tropisch_klimaat&oldid=651588"