Schip

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een schip dat boten heeft geladen

Een schip is een boot die wat groter is. Je kunt een boot wel op een schip zetten, maar een schip niet op een boot. Er zijn ook grote boten die je geen schip noemt, zoals bijvoorbeeld sleepboten, onderzeeboten en loodsboten. De meeste schepen worden gebruikt om er geld mee te verdienen. Schepen die op zee varen noemen we zeeschepen, varen ze op rivieren, meren en kanalen dan noemen we ze binnenschepen. Zolang er mensen aan het water wonen willen ze zich verplaatsen over dat water en bouwen ze daar vlotten, boten en schepen voor. We weten dat ook het oude Egypte al schepen had.

Schepen waar geen geld mee verdiend wordt, maar die juist geld kosten, zijn de schepen die voor het plezier worden gebruikt. Die komen zowel op zee als in het binnenland voor. Je hebt zeiljachten en motorjachten, die groter en luxer zijn dan zeilboten en motorboten. Niet al die boten hebben een kajuit waar je kunt slapen, jachten hebben die meestal wel.

Aandrijving

Het begint allemaal met het zich laten meedrijven door de stroom op een rivier. Omdat het nu in Nederland en België verboden is kennen nog weinig mensen hoe dat heet: stevelen. Om wat meer snelheid te maken kan een boot ook worden gepeddeld of geroeid. Kano's peddel je, galeiën werden geroeid. Maar dat kost moeite en dan is het slimmer om de wind te gebruiken. Dat werden de zeilschepen. Toen de stoommachine werd uitgevonden en ook in schepen werd gebouwd kon er ook (en veel sneller) tegen de wind in worden gevaren. Er zijn nog maar weinig schepen die met stoommachines varen, eigenlijk alleen museumschepen. Als er nog op stoom wordt gevaren is het met een stoomturbine, vaak gekoppeld aan een generator om elektrisch te kunnen varen. Veruit de meeste schepen hebben een motor, die op stookolie of diesel draait. Dieselolie wordt in de Nederlandse binnenvaart gasolie genoemd, in de Vlaamse binnenvaart mazout. Er zijn ook al schepen die elektrisch varen op accu's.

Onderdelen

Hieronder staan een aantal onderdelen van een schip:

Zeevaart

Zeeschip dat containers vervoert

Containerschip

Op een containerschip worden de spullen aan land in containers ingeladen en zo over zee vervoerd. Er worden kranen gebruikt om de containers aan boord en van het schip op het land te krijgen. De containers worden daarna op vrachtauto’s geladen of op de trein.

Tanker

In een tanker worden vloeibare stoffen vervoerd zoals: olie en vloeibare gassen. Met pompen worden de vloeistoffen en vloeibare gassen overgepompt naar opslagplaatsen aan de wal.

Bulkcarrier

Een schip dat dingen als graan, ijzererts of steenkool vervoert. Deze spullen noem je ook wel bulk. In bulkcarriers zijn grote open en met grote luiken afgesloten ruimen. Tijdens het laden en lossen rijden in deze ruimen soms kleine bulldozers om de lading te verdelen.

Vissersschip

Vissersschepen worden in de zeevaart gebruikt. Op het binnenwater gaat het meestal om vissersboten. Niet te verwarren met visbootjes, die worden gebruikt om te hengelen.

Binnenvaart

Binnenschip dat zand vervoert

Binnenschepen liggen voor het laden en lossen en bij sluizen vaak bij andere schepen langszij. Maar je kan niet de naam van elke schipper weten. Daarom spreken mensen in de binnenvaart als ze elkaar niet kennen aan met "buurman" of "buurvrouw".

Pleziervaart

Als een schip niet meer wordt gebruikt (vaak omdat het te oud is geworden om er nog geld mee te verdienen) kan het nog heel goed in de pleziervaart worden gebruikt. Niet alle schepen zijn daar geschikt voor, omdat het vinden van een ligplaats meestal een probleem is. Wat helpt is dat je er vaak ook op kan wonen.

Tjalk

Een tjalk is een typisch Nederlands zeilschip dat vroeger werd gebruikt om graan en mest te vervoeren. Omdat de Nederlandse wateren niet diep zijn, heeft een tjalk geen kiel, maar is plat aan de onderkant. Daarom worden tjalken ook wel platbodems genoemd. Aan de zijkant van een tjalk hangen houten zwaarden. Deze zwaarden zorgen ervoor dat het schip bij het zeilen niet verlijert (wegwaaien), maar rechtdoor zeilt. Er zijn nog veel tjalken in gebruik in de pleziervaart.

Andere soorten schepen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schip&oldid=681054"