Stoomboot

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Hydrograaf

Een stoomboot of stoomschip is een schip dat wordt aangedreven door een stoommachine of een stoomturbine. Aanvankelijk dreef de stoommachine een scheprad aan, vanaf 1836 komt de stoomboot met scheepsschroef op. Schepen die op stoom varen, dragen voor hun naam vaak de afkorting 'SS' (stoomschip of steam ship), zoals het SS Rotterdam (V).

Hiermee vaart Sinterklaas van Spanje naar Nederland. Zo brengt hij de pakjes naar Nederland.

Voor de landelijke intocht van Sinterklaas wordt al jaren de 'stoomboot' de Hydrograaf gebruikt. Dit was eerst een echte stoomboot. Het was een hydrografisch meetvaartuig van de Nederlandse Koninklijke Marine, dat metingen aan de zeebodem uitvoerde. Ondanks de lange staat van dienst is het in redelijk authentieke (nog in originele) staat bewaard gebleven, hoewel er geen stoommachine meer aan boord is. Het schip is namelijk bij een restauratie in 1985 voorzien van twee dieselmotoren en de boot is in gebruik genomen als salonboot.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stoomboot&oldid=826655"