Tram

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een tram is een voertuig op rails dat je tegenwoordig vooral in grote steden tegenkomt. Vroeger reden trams ook veel tussen steden en dorpen.

Nadat de grote steden in Nederland halverwege de 19e eeuw met elkaar verbonden werden met railwegen, wilde men ook kunnen reizen van de grote steden naar de kleine steden en dorpen via een railverbinding. Dit wordt ook wel lokaal railverkeer genoemd. Vaak was dat in de vorm van een tramweg. In de 20ste eeuw zijn veel van deze tramlijnen weer opgeheven. Daarvoor in de plaats kwamen lijnbussen die gewoon over de weg reden.

De eerste trams werden getrokken door paarden en dit heette een paardentram. Later kwamen er trams die door een kleinere stoomlocomotief werden getrokken: toen had je de stoomtram. Nederland heeft veel van dit soort lokale tramlijnen gekend en in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden ze nog steeds. Al tijdens het stoomtijdperk stapte men over op elektriciteit en later kwamen er motorwagens die op benzine of diesel reden.

In 1864 reed in Den Haag de eerste tram in Nederland, een tram die door paarden werd getrokken. Vele steden volgden. Na 1900 werd de overstap gemaakt naar de elektrische tram.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tram&oldid=843953"