Gent

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gent
Vlag van Gent.svg Wapen van Gent.svg

GemGentLocation.png

Gewest Vlaams Gewest
Provincie Oost-Vlaanderen
Arrondissement Gent
Inwoners 268.122 (01/01/2023)
Oppervlakte 156,18 km²
Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld)
Postcode(s) 9000, 9030, 9031, 9032, 9040, 9041, 9042, 9050, 9051, 9052
Zonenummer(s) 09
Website www.gent.be
Portaal Portal.svg België
Satelietfoto van Gent

Gent of in het Frans Gand is een stad in België. Het is de hoofdstad en de grootste stad van de provincie Oost-Vlaanderen. Na Antwerpen is Gent de grootste stad van België. De stad telt ruim 250.000 inwoners. De stad ligt waar de rivieren de Leie en de Schelde samenvloeien.

Naam

Gent betekent monding of samenvloeiing, dit komt omdat de Schelde en de Leie in de stad samenkomen. Gent heeft veel bijnamen, zoals Fiere Stede en Arteveldestad. De naam Arteveldestad komt van de volksleider Jacob van Artevelde. Gent wordt vaak ook de Bloemenstad genoemd. In en rondom Gent worden er namelijk veel bloemen en planten gekweekt. De inwoners van Gent heten officieel Gentenaren. De bijnaam voor de inwoners van Gent zijn de Stropdragers of de Stropkes.

Geschiedenis

Al voordat Gent een stad was, werd Gent bewoond. Dit was al zo in de tijd van de Kelten en de Galliërs. Gent was toen heel klein, vergeleken met nu. Het gebied waar Gent nu ligt overstroomde vaak en was dus ongeschikt voor landbouw. Men leefde er van de veeteelt en vooral van schapen. In de 7de eeuw kreeg Gent twee abdijen, dit waren de Sint-Baafsabdij en de Sint-Pietersabdij. Zij hielpen Gent om een stad te worden. Tussen 851 en 852 werd Gent verwoest door de Vikingen en in 879 en in 883 nog een keer. Hierna kreeg Gent in de 9de eeuw een castrum (soort legerplaats of kazerne). Hierna groeide Gent uit tot een stad. Gent was in het jaar 1000 zelfs de grootste stad in de Nederlanden. In West-Europa waren alleen Londen en Parijs groter dan Gent. Rond het jaar 1100 kreeg Gent van de Vlaamse graaf een schepenbank (soort bestuur van een stad). Hierdoor werd Gent een zelfstandige stad. In 1120 en 1128 waren er stadsbranden in de stad. Gent werd ook een belangrijke handelsstad voor linnen en laken. Tijdens de Honderdjarige Oorlog wilde Gent neutraal blijven, maar koos uiteindelijk toch voor de kant van de Engelsen. In 1349 vond de Goede Disendach plaats, hierop werd er veel gevochten in de Gentse straten.

In de 16de eeuw kwam het calvinisme naar Gent. Gent was inmiddels geen machtige stad meer. De Gentenaren kwamen in opstand (Gentse Opstand). De landvoogdes Maria van Hongarije vroeg aan de Keizer Karel V of de Nederlanden niet zelfstandiger konden worden, dit werd afgewezen. In 1540 zorgde de keizer ervoor dat de Gentse Opstand ophield. De leiders van de opstand moesten hun excuses aanbieden en om vergiffenis vragen. In 1567 vond de Pacificatie van Gent plaats, toen kwam er vrede tussen de protestanten en de rooms-katholieken. Twee dagen hierna hield het Beleg van het Spanjaardenkasteel op. In 1577 vond er een staatsgreep plaats en werd de Gentse Republiek gesticht. In 1584 werd Gent terugveroverd door de Spanjaarden (Beleg van Gent). Hierna ging het slecht met Gent. Door de Vrede van Münster mocht Gent niet meer de Westerschelde gebruiken. Hierdoor werd het Kanaal Gent-Brugge gegraven. Gent werd de grootste stad van België en bleef dit tot de hongersnood tussen 1845 en 1848. In de Franse Tijd ging het iets beter met Gent. In de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was Gent zelfs een universiteitsstad. In Gent werd toen ook het katoen uit Nederlands-Indië verwerkt. Na de Belgische Revolutie waren veel Gentenaren voor het Huis Oranje-Nassau (koningshuis van Nederland), maar ze spraken wel het liefste Frans. In 1860 werden de laatste stadspoorten afgebroken. In 1913 vond de wereldtentoonstelling plaats in Gent. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog bleef Gent gespaard.

Toekomst

In de stad lopen sinds 2000 tientallen stadsvernieuwings-projecten, hiermee willen ze de stad jonger en moderner eruit laten zien en daardoor aantrekkelijker maken voor mensen. Deze projecten hebben succes, er zijn al zo'n 15.000 mensen in Gent komen wonen sinds 2000. Voor 2000 verhuisden er veel mensen uit Gent.

In augustus 2009 zou men beginnen met de bouw van een kantoortoren die in 2011 klaar zouden moeten zijn. De toren wordt 104 meter hoog en wordt daarmee de hoogste toren van Gent en de provincie.

Geografie

Ook vloeit in Gent de Lieve en ligt het belangrijke kanaal Gent - Terneuzen.

Deelgemeenten

Gent is als zo veel Belgische gemeenten weer verdeeld in deelgemeenten. Gent heeft in totaal 14 deelgemeenten. Deze deelgemeenten waren vroeger zelfstandige gemeenten, maar zijn in 1965 of in 1977 aan Gent toegevoegd. Dit zijn de Gentse deelgemeenten:

 1. Gent
 2. Mariakerke
 3. Drongen
 4. Wondelgem
 5. Sint-Amandsberg
 6. Oostakker
 7. Desteldonk
 8. Mendonk
 9. Sint-Kruis-Winkel
 10. Ledeberg
 11. Gentbrugge
 12. Afsnee
 13. Sint-Denijs-Westrem
 14. Zwijnaarde

Onderwijs en gezondheid

Gent is op wat studentenaantallen betreft de belangrijkste onderwijsstad in België met de Universiteit Gent (28.000 studenten), de Hogeschool Gent (15.000 studenten), de Hogeschool Wetenschappen en Kunst (1.500 studenten) en de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (4.600 studenten). In totaal zijn er dus meer dan 50.000 studenten in het hoger onderwijs die van de stad een unieke studentenstad maken.

Het Universitair Ziekenhuis vervult een belangrijke streekfunctie die zich uitrekt tot over de Belgische landgrenzen. Aangezien het voor de inwoners van het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen Gent dichterbij is dan bijvoorbeeld het Academisch ziekenhuis in Rotterdam.

Cultuur

In Gent spreekt men het Gents, een dialect dat zeer veel van de andere Oost-Vlaamse dialecten afwijkt

Gent was de eerste stad ter wereld die een veggiedag inrichtte. Dit houdt in dat in de stadsscholen van Gent op donderdag geen vlees meer geserveerd wordt. Met het project wil Gent de Gentenaars ook oproepen om minstens 1 dag per week geen vlees te eten. Dit project werd een ongelofelijk succes. Andere grote wereldsteden hebben een vergelijkbaar project opgericht. In de steden São Paulo in Brazilië en Tel Aviv in Israël is donderdag nu ook veggiedag. In de Verenigde Staten zoekt men nog uit welke stad als eerste kan beginnen met dit project. Het initiatief Vraagteken2.pngkreeg heel veel aandacht van de wereldmedia. De Italiaanse, Spaanse, Britse televisie, zelfs de Russische radio en tv en zelfs CNN namen al met de organisators contact op.

Verkeer en Vervoer

Gent is een belangrijk knooppunt voor het verkeer. Er rijden vele bussen door Gent en Gent heeft dan ook nog enkele stations. De bekendste zijn;

Fotogalerij

Politiek

Zetelverdeling gemeenteraad 2019-2024

Partij Aantal zetels
Open Vld 14 (15)*
Groen (partij) 13
sp.a / Vooruit 7
CD&V 3
N-VA 5
PVDA 3
Vlaams Belang 4
Onafhankelijk 3 (2)*

Totaal aantal zetels: 53

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gent&oldid=813999"