Oost-Vlaanderen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Oost-Vlaanderen
Flag of Oost-Vlaanderen.svg Wapen van Oost-Vlaanderen.svg

Provincie Oost-Vlaanderen in Belgium.svg

Hoofdstad Gent
Eigenschappen
Oppervlakte 3.007 km²
Hoeveelheid inwoners 1.468.932 (2014)
Gouverneur Carina Van Cauter (Open Vld)
Arrondissementen 6
Gemeenten 65
Gewest Vlaams Gewest
Meer informatie www.oost-vlaanderen.be
Portaal Portal.svg België


Oost-Vlaanderen is één van de vijf Vlaamse provincies in België. Oost-Vlaanderen grenst in het westen aan West-Vlaanderen, in het noorden aan de Nederlandse provincie Zeeland, in het oosten aan Antwerpen en Vlaams-Brabant en in het zuiden aan Henegouwen. De hoofdstad van Oost-Vlaanderen is Gent.

Naam

Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen.

De naam Oost-Vlaanderen bestaat uit twee delen, namelijk oost en Vlaanderen. Het stukje Oost verwijst naar de provincie West-Vlaanderen, want Oost-Vlaanderen ligt in het oosten van West-Vlaanderen. Toch ligt Oost-Vlaanderen niet in het oosten van het Vlaams Gewest. Om te kijken hoe dit zit, moet je naar het tweede stuk van de naam (Vlaanderen). Vroeger was er namelijk het Graafschap Vlaanderen, dit was net zo groot als de provincies West- en Oost-Vlaanderen samen. Zo komt de provincie West-Vlaanderen eigenlijk ook aan zijn naam.

Geschiedenis

De Schelde bij het plaatsje Ruien.

Heel lang geleden woonden de Menapiërs in Oost-Vlaanderen, een volk. Zij hadden een leefgebied langs de Noordzee. Ook waren er de Nerviërs die tussen de Schelde, Dender en Dijle woonden. Tijdens de Middeleeuwen kwam het gebied in bezit van het Frankische Rijk. In de 9de eeuw werd dit rijk opgedeeld in drie stukken en Oost-Vlaanderen kwam in West-Francië te liggen. Onder tussen was Graafschap Vlaanderen ontstaan, wat bij West-Francië hoorde. Na verloop van tijd kwam Graafschap Vlaanderen in Oost-Francië te liggen. Toch hoorde niet heel Oost-Vlaanderen bij het graafschap. Een deel hoorde bij Brabant. In de 11de eeuw veroverde de graaf van Vlaanderen ook dit stuk land en noemde het Rijks-Vlaanderen. In 1795 werd het graafschap opgeheven door de Fransen en ontstond het Scheldedepartement. In 1815 werd de provincie, net als heel België, aan Nederland toegevoegd. Zeeuws-Vlaanderen werd weer aan Zeeland gegeven. In 1830 na de Belgische Revolutie kwam Oost-Vlaanderen in België te liggen.

Geografie

Het hoogste punt van Oost-Vlaanderen is de Hotondberg. Deze heuvel is 150 meter hoog. Door de provincie heen stromen een hoop rivieren. Bekende rivieren die door de provincie heen stromen zijn de Schelde, de Leie, de Dender, de Durme en de Molenbeek-Ter Erpenbeek. Ook stroomt het Kanaal Gent-Terneuzen door de provincie heen, deze verbind de hoofdstad Gent en het Nederlandse Terneuzen met elkaar. De grootste steden van Oost-Vlaanderen zijn Gent, Sint-Niklaas en Aalst. Het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen ligt een deel van de landstreek Zandig Vlaanderen. De Leiestreek, het Waasland, het Meetjesland en het Scheldeland liggen in deze regio. In het zuiden ligt een deel van de landstreek Zandlemig Vlaanderen. In het zuidelijkste deel van Oost-Vlaanderen liggen de Vlaamse Ardennen.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

In Oost-Vlaanderen liggen zes administratieve arrondissementen. Dit zijn:

Gemeenten

De Oost-Vlaamse gemeenten.

Oost-Vlaanderen is verdeeld in 65 gemeenten. Hieronder staat een lijstje met deze gemeenten. Heeft de gemeente zichzelf stad mag noemen staat dit er tussen haakje achter. Met het nummer voor de gemeente kun je op het kaartje hiernaast kijken waar de gemeente precies ligt.

1. Aalst (stad)
2 + 25. Aalter
3. Assenede
4. Berlare
5. Beveren
6. Brakel
7. Buggenhout
8. De Pinte
9 + 41. Deinze (stad)
10. Denderleeuw
11. Dendermonde (stad)
12. Destelbergen
13. Eeklo (stad)
14. Erpe-Mere
15. Evergem

16. Gavere
17. Gent (stad)
18. Geraardsbergen (stad)
19. Haaltert
20. Hamme
21. Herzele
22. Horebeke
23. Kaprijke
24. Kluisbergen
26. Kruibeke
27. Kruishoutem
28. Laarne
29. Lebbeke
30. Lede

31. Lierde
32. Lochristi
33. Lokeren (stad)
34+53+62. Lovendegem
35. Maarkedal
36. Maldegem
37. Melle
38. Merelbeke
39. Moerbeke
40. Nazareth
42. Ninove (stad)
43. Oosterzele
44. Oudenaarde (stad)
45. Ronse (stad)

46. Sint-Gillis-Waas
47. Sint-Laureins
48. Sint-Lievens-Houtem
49. Sint-Martens-Latem
50. Sint-Niklaas (stad)
51. Stekene
52. Temse
54. Waasmunster
55. Wachtebeke
56. Wetteren
57. Wichelen
58. Wortegem-Petegem
59. Zele
60. Zelzate

61. Zingem
63. Zottegem (stad)
64. Zulte
65. Zwalm

Cultuur

Het Nederlands is de officiële taal in Oost-Vlaanderen. Nederlands wordt vooral in het onderwijs en de politiek gebruikt en de meeste bewoners spreken het. Oost-Vlaanderen heeft één faciliteitengemeente, dit is namelijk Ronse. Hier spreekt een groot deel van de bevolking Frans en daarom kan je er dingen in het Frans aangeboden krijgen. Oost-Vlaanderen heeft ook eigen dialect, het Oost-Vlaams. Eigenlijk is het Oost-Vlaams een overgang tussen het West-Vlaams en het Antwerps. In Oost-Vlaanderen is een groot deel van de bevolking rooms-katholiek. Daarom heeft de provincie een eigen bisdom, bisdom Gent. Ook is een deel van de bevolking protestants. In Oost-Vlaanderen is er een plaats die al oorspronkelijk protestants was namelijk Geuzenhoek. Dit is eigenlijk vrij bijzonder, omdat bijna heel Vlaanderen oorspronkelijk katholiek was. Ook de Angelicaanse kerk heeft een plek in Oost-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen staan een aantal islamitische moskeeën, waarvan de meeste in de hoofdstad Gent staan.

Bezienswaardigheden

Oost-Vlaanderen telt een heleboel gezienswaardigheden. Zo staan er drie begijnhoven en vijf belforten in Oost-Vlaanderen. Deze gebouwen staan op de Werelderfgoedlijst. Daarnaast heeft Oost-Vlaanderen nog meer bezienswaardigheden. De muur van Geraardsbergen, Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Niklaas, het Slot van Laarne en het schildersdorp Sint-Martens-Latem zijn hier voorbeelden van.

Verkeer en Vervoer

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn verzorgt voor de bussen in de provincie. Ook verzorgt de De Lijn de Gentse tram. De treinen die door de provincie heen rijden worden verzorgt door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Het grootste spoorwegstation staat in Gent en heet Station Gent-Sint-Pieters. Maar ook in Aalst, Sint-Niklaas, Dendermonde, De Pinte, Denderleeuw, Zottegem en Geraardsbergen staan stations. De belangrijkste autosnelwegen zijn de E17, de E40 en de E34. De steden Gent, Aalst, Sint-Niklaas en Eeklo hebben een allemaal een eigen ringweg.

Politiek

De huidige gouverneur Vraagteken2.png van Oost-Vlaanderen is Carina Van Cauter en zij is politica voor de Open Vld. De gouverneur is de voorzitter van de deputatie Vraagteken2.png. De deputatie zorgt voor het dagelijkse bestuur van de provincie. De partijen NV-A, CD&V en Groen zitten in de deputatie. De provincieraad Vraagteken2.png bestaat uit 36 zetels. De laatste verkiezingen van de provincieraad waren in 2018 en dit waren de uitslagen. De N-VA heeft 8 zetels, CD&V heeft 7 zetels, Open Vld heeft 7 zetels, Vooruit heeft 3 zetels, Vlaams Belang heeft 6 zetels en Groen heeft 5 zetels. De volgende verkiezingen zijn in 2024.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oost-Vlaanderen&oldid=838176"