Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Terneuzen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terneuzen
Terneuzen vlag.svg
Coat of arms of Terneuzen.svg

NL - locator map municipality code GM0715 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 54.505 (217 inw./km²)
Oppervlakte 317,76 km²
Hoofdplaats Terneuzen
Hoofdstad
Burgemeester Jan Lonink (PvdA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4520-4523, 4530-4559, 4570-4579
Netnummer(s) 0115
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.terneuzen.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Terneuzen is een gemeente en een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. Terneuzen is ontstaan door Axel en Sas van Gent samen te voegen.

Geschiedenis

De Willibrordustoren

Terneuzen werd in 1325 voor het eerst genoemd, toen heette de plaats Ter Nose. Later in 1350 heette Terneuzen Ter Nessen. Terneuzen had toen al een verbinding met Gent en in 1460 worden de havens van Terneuzen voor het eerst genoemd. Terneuzen lag toen op een soort van eiland, het Land van Axel. Samen met Axel lagen de twee plaatsen op het eiland. Het Land van Axel was voor het grootste gedeelte protestants. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hoorde Terneuzen bij de Nederlanders, maar Axel bij de Spanjaarden. Op 23 april 1584 kreeg Terneuzen stadsrechten. Op 23 oktober 1794 werd Terneuzen ingenomen door de Fransen, samen met heel Zeeuws-Vlaanderen. Na de Franse bezetting kreeg Terneuzen tussen 1825 en 1827 een waterverbinding met Gent, Kanaal Gent-Terneuzen. Men hoopte dat het heel goed ging met de economie in Terneuzen, maar dit bleek niet zo te zijn. In 1830 tijdens de Belgische Revolutie kwam de economie zelfs stil te liggen. In 1870 werd daarom een spoorlijn aangelegd tussen Terneuzen, Mechelen en Gent. Op 20 mei 1940 moest iedereen de stad verlaten, omdat er een mogelijkheid was dat de Duitsers de stad gingen bombarderen (volgens de Belgen). Op 24 mei werd Terneuzen ingenomen door de Duitsers. Begin september 1944 werd de stad verlaten door de Duitsers, maar op 20 september dat jaar bevrijdde de Polen pas de stad. De Watersnoodramp van 1953 zorgde ervoor dat grote delen van Terneuzen onder water stonden.

Kernen

Het gemeentehuis van Terneuzen

De gemeente Terneuzen bestaat uit een aantal steden, dorpen en buurtschappen. Er zijn vier steden en tien dorpen.

Steden


Naast deze veertien dorpen en steden telt Terneuzen nog een aantal buurtschappen, dit zijn Altena, Berdelingebuurte, Boerengat, Bontekoe, Boschdorp, De Muis, Bouchauterhaven, De Sluis, Drieschouwen, Driewegen, Eendragt, Het Fort, Fort Fredinandus, Griete, Hasjesstraat, Haven, Hazelarenhoek, Het Zand, Hoek van de Dijk, Holleken, Hoogedijk, Isabellahaven, Kijkuit, Knol, Koninginnehaven, Kruispad, Kwakkel, Magrette, Mauritsfort, Nieuwe Molen, Nieuwlandse Molen, Othene, Oude Molen, Oude Polder, Paradijs, Passluis, Poonhaven, Posthoorn, De Ratte, Reuzenhoek, Roodesluis, Schapenbout, Sint Andries, Steenovens, De Sterre, Stoppeldijkveer, Stroodorpe, Vaartwijk, Val, Varempé, Waterhuis, Wulpenbek, Zaamslagveer, Zandplaat en Zwartenhoek.

Geografie

Terneuzen grenst in het noorden aan de Westerschelde en in het zuiden aan de Belgische grens. Aan de overkant van de Westerschelde liggen de gemeenten Borsele en Vlissingen. Via een grens op het water grenst Terneuzen aan deze twee gemeenten. In het westen grenst Terneuzen aan de gemeente Sluis en in het oosten aan de gemeente Hulst. In het zuiden de liggen de Belgische gemeenten Assenede, Wachtebeke, Zelzate, Stekene en Moerbeke. Door het midden van de gemeente loopt het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Dit kanaal verbindt het Belgische Gent met de Westerschelde.

Politiek

De stad Sas van Gent.

De huidige burgemeester van Terneuzen is Jan Lonink van de Partij van de Arbeid (PvdA). De gemeenteraad van Terneuzen telt 31 zetels en de laatste verkiezingen hiervoor waren in 2014. In de gemeenteraad heeft de TOP/Gemeentebelangen 10 zetels, het CDA heeft 5 zetels, de PvdA heeft 4 zetels, de VVD heeft 2 zetels, de ChristenUnie heeft twee zetels, 55 Terneuzen heeft twee zetels, D66 heeft 2 zetels, de SGP heeft 2 zetels, GroenLinks heeft één zetel en de Partij voor Zeeland heeft ook één zetel. De TOP/Gemeentebelangen is samenwerking tussen de partijen TOP en Gemeentebelangen, hier is alleen in Terneuzen op te stemmen. Dit geld hetzelfde bij 55 Terneuzen. De Partij voor Zeeland die actief is in de hele provincie Zeeland en dus ook in de gemeenten.

Economie

Aan allebei de kanten van het Kanaal van Gent naar Terneuzen liggen bedrijventerreinen en industriegebieden. De grootste industrie van Zeeland is Dow Benelux bv. Daar werken wel 2200 mensen.De havens van Vlissingen en Terneuzen vormen samen Zeeland Saeports en zijn de derde havenstad van Nederland. Ook is er een streekziekenhuis "De Honte", een schouwburg, maar ook een jachthaven. Er loopt een tunnel (onder de Westerschelde door) van Zeeuws-Vlaanderen naar Zuid-Beveland. Die is 6,6 kilometer lang. Ten oosten van Terneuzen ligt het recreatiegebied de Braakman.

WikiKidsAtlas

Terneuzen op Google Earth
Bij deze plaats hoort een een link naar Google Earth. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Heb je geen Google Earth op je computer zitten en wil je deze plaats toch zien, dan kan dit op het internet. Klik dan hier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Terneuzen&oldid=667634"