Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

GroenLinks

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GroenLinks (GL)

GroenLinks logo (1994–present).svg

Oprichting 24 november 1990
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrumlinks tot links
Stroming Groene politiek
Sociaaldemocratie
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Jesse Klaver
Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Paul Rosenmöller
- Tweede Kamer Jesse Klaver
- Europees Parlement Bas Eickhout
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
8 van de 75
- Tweede Kamer
8 van de 150
- Europees Parlement
3 van de 29
- Provinciale Staten
61 van de 570
- Gemeenteraden
546 van de 8501
- Burgemeesters
9 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Bureau de Helling
Jongerenorganisatie DWARS
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Groenen/EVA
Internationale organisatie Mondiale Groenen
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van CPN
EVP
PSP
PPR
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

GroenLinks, afgekort GL, is een politieke partij in Nederland. Sinds 12 mei 2015 is Jesse Klaver de partijleider.

GroenLinks is, zoals de naam al zegt, een groene en linkse parrij. De partij houdt zich vooral bezig met het milieu en het tegengaan van klimaatverandering door de mens. Naast het milieu heeft de partij ook standpunten over andere zaken.

Geschiedenis

Jaren 90

Ria Beckers was de eerste lijsttrekker van GroenLinks.

Hoewel GroenLinks pas sinds 1990 bestaat, gaat de geschiedenis van de partij iets terug. Al sinds 1972 werkte vijf partijen samen. Dit waren de Politieke Partij Radikalen (PPR), de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Partij van de Arbeid (nog steeds een aparte partij) en de Evangelische Volkspartij (EVP). De Partij van de Arbeid bleef bestaan als aparte partij. Na 1989 besloten de vier overgebleven partijen om samen verder te gaan. Dat jaar deden de partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De veel oude leden van de partijen bleven in de Tweede Kamer, maar ook nieuwe leden waren in de Tweede Kamer te zien. Oorspronkelijk heette de partij Groen Links. De PPR wilde het woord groen en de PSP en CPN wilde het woord links. In 1992 werd de spatie tussen de woorden afgeschaft en sindsdien heet de partij GroenLinks.

Tussen 1989 en 1991 werd GroenLinks steeds meer één partij. Het was moeilijk om een goed verkiezingsprogramma te vinden. In 1991 kwam GroenLinks in het nieuws, doordat het de enige partij was die tegen de Golfoorlog was. Voor de verkiezingen van 1994 organiseerde de partij een verkiezing voor een lijsttrekker onder de leden. In de Tweede Kamer was GroenLinks dé leidende partij die tegen de regering was. In 1998 kreeg de partij meer zetels in de Tweede Kamer. In 1999 was er onenigheid binnen de partij over de NAVO-missie in Kosovo. De GroenLinks-leden in de Tweede Kamer wilde ingrijpen, maar de GroenLinks-leden in de Eerste Kamer wilde dit niet. Door de discussie verlieten een aantal leden de partij.

Jaren 00

De kandidaten van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006.

In 2001 kwam GroenLinks-lid Tara Singh Varma in het nieuws. Zij had namelijk gelogen dat ze ziek was en geld gaf aan ontwikkelingsorganisaties. Hoewel ze uit GroenLinks vertrok, bleef ze volhouden dat ze dit wel had gedaan. Later dat jaar steunde de partij een missie in Afghanistan. In 2002 veranderde partij qua richting. De partij verloor tijdens de verkiezingen 1 zetel en later nog twee zetels. Paul Rosenmöller stopte als partijleider, nadat zijn vrouw en kinderen werden bedreigd. Femke Halsema volgde hem op. GroenLinks was tegen de Irakoorlog en organiseerde zelfs een protest op de Dam en in Amsterdam.

In 2006 was er opnieuw onenigheid over de standpunten. Opnieuw verloor de partij een zetel. Toch werd de partij gevraagd om mee te doen om een regering. GroenLinks weigerde, omdat de partij een zetel had verloren. Dit zorgde voor kritiek binnen de partij. Tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten werkte de partij samen met de Partij voor de Dieren. Toch verloor de partij opnieuw.

Tegenwoordig

In 2010 trad Femke Halsema af als partijleider. Jolande Sap volgde haar op. In januari 2011 steunde partij Kabinet-Rutte I. Een jaar later stemde partij voor de Nederlandse begroting (het Lenteakkoord). De partij wist zo de economie groener te maken. Er kwamen hogere belastingen op kolen en ging meer geld naar duurzaamheid en de natuur. Ondertussen werd Bram van Ojik de nieuwe partijleider. Tijdens de verkiezingen van 2012 verloor de partij weer leden. Tijdens de gemeenteraadverkiezingen in 2014 ging het al iets beter. GroenLinks was nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Aangezien de partij niet wilde meewerken konden er plannen niet doorgaan.

In 2015 werd Bram van Oijk opgevolgd door Jesse Klaver. Onder Klaver maakte GroenLinks een enorme groei door. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 ging de partij van 4 naar 14 zetels en kreeg daarom van alle partijen de meeste zetels erbij (+10 zetels). Ook bij de verkiezingen voor de gemeenteraden (2018), de Provinciale Staten (2019) en het Europees Parlement (2019) won de partij er zetels bij. In de Tweede Kamer werkt de partij momenteel samen met de PvdA en de SP.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 wilde GroenLinks graag met D66, de PvdA en de SP samenwerken, maar geen van deze partijen voldoen hier iets voor. Hoewel GroenLinks normaal een meer activistische partij is, zette lijsttrekker Klaver in op een boodschap van verbinding. Deze boodschap bleek niet aan te slaan: bij de Kamerverkiezingen verloor de partij zes zetels. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos bleek dat veel kiezers die normaal GroenLinks stemden, ditmaal op D66 en Volt gestemd hadden.

Ideologie en standpunten

Ideologie

Een verkiezingsaffiche van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021

GroenLinks is zoals de naam al zegt een linkse en groene partij. De partij heeft als politieke ideologie de groene politiek. Dit houdt in dat de natuur, het klimaat, het milieu en de bescherming daarvan een grote rol speelt bij de partij. Dit is ook terug te zien in veel standpunten van de partij. De partij heeft daarnaast veel sociaaldemocratische standpunten. GroenLinks wordt in de Nederlandse politiek vaak links geplaatst. De partij is iets rechtser dan de Socialistische Partij, maar iets linkser dan de Partij van de Arbeid. De positie ten opzichte van de Partij voor de Dieren verandert soms weleens; de ene keer wordt GroenLinks rechtser en de andere keer linkser gezien dan de PvdD.

De partij heeft veel overeenkomsten met deze drie linkse partijen, maar er zijn ook verschillen. De SP is bijvoorbeeld tegen de EU, terwijl GroenLinks juist voorstander is. Ook staat bij de SP het sociaal beleid voorop, terwijl dat bij GroenLinks klimaat is. Bij beide partijen zijn dat overigens wel één van de kernonderwerpen. GroenLinks verschilt met de PvdD, aangezien de PvdD zich meer op dierenrechten richt en GroenLinks meer op klimaat. De PvdD is ooit gestart uit onvrede over het feit dat GroenLinks zich te weinig op dierenrechten richt. De meeste overeenkomst heeft GroenLinks met de PvdA; in veel gemeenten en ook op nationaal niveau werken zij vaak samen. In bijvoorbeeld Woerden werken GroenLinks en PvdA samen onder de naam Progressief Woerden. Het verschil tussen de twee partijen zit vooral in de manier van aandacht trekken. De PvdA sloot vaak sneller compromissen, terwijl GroenLinks vaker actievoert. Ook trekt de PvdA voornamelijk de oudere generatie aan, terwijl GroenLinks voornamelijk de jongere generatie aantrekt.

Standpunten

GroenLinks is een groene en progressieve partij. De partij stemt in de Tweede Kamer het vaakst met de SP, de PvdD en DENK mee. De partij staat het verst af van de PVV en de VVD.

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende stand- en speerpunten:

Standpunten GroenLinks
Belangrijkste standpunten
voor de partij
Nederland moet zo veel als mogelijk doen tegen klimaatverandering.
Nederland moet zich inzetten voor "schone economie" met weinig mogelijk afval.
Nederland moet energie op een schone en duurzame manier opwekken.
Inkomen en economie
Moet de overheid wel of niet ingrijpen in de economie? Wel, de overheid moet ingrijpen in de economie
Moet de overheid wel of niet ingrijpen in de arbeidsmarkt? Wel, de overheid moet zorgen voor eerlijke arbeidsmarkt voor zowel werknemers als werkgevers.
Onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid
Moet de studiebeurs weer worden ingevoerd? Ja, de studiebeurs zorgt ervoor dat het (hoger) onderwijs voor alle studenten toegankelijk is.
Moet de vrijheid van onderwijs behouden blijven? Ja, maar scholen mogen leerlingen of leraren niet basis van hun levensovertuiging of leefwijze weigeren.
Moet de overheid de gezondheidszorg overlaten aan bedrijven? Deels. Zorgverzekeraars hebben nu te veel macht en er wordt te veel op de kosten gelet. De gezondheidszorg draait om de kwaliteit van de zorg en niet om de kosten ervan.
Moet het eigen risico verhoogd worden? Nee. Het eigen risico moet worden afgeschaft, aangezien vooral armere mensen hier hinder van ondervinden. Zij gaan vaak vanwege de kosten niet naar de dokter, terwijl dit wel een recht hoort te zijn.
Moet de AOW-leeftijd verhoogd worden? Ja, de AOW moet gekoppeld blijven aan de levensverwachting. Ouderen met een aanvullend pensioen moeten wel meebetalen hieraan, zodat werkenden minder kwijt zijn aan premies hiervoor. Ook hebben ouderen zonder aanvullend pensioen zo meer geld.
Moet de uitkeringen verhoogd worden? Ja. Daarnaast moeten werklozen beter begeleid worden bij het zoeken naar een baan en moeten personen in de bijstand iets kunnen bijverdienen.
Immigratie, integratie en cultuur
Moet Nederland meer of minder asielzoekers opvangen? GroenLinks wil het aantal vluchtelingen zoveel eerlijk mogelijk verspreiden over de EU-lidstaten en tevens buurlanden van het herkomstland geld geven voor opvang in de regio. Vooral kinderen moeten extra beschermd worden.
Moeten immigranten meer of minder hulp van de Nederlandse overheid krijgen bij hun integratie? Meer hulp
Moeten immigranten zich meer of minder aanpassen aan de Nederlandse cultuur? Immigranten moeten de Nederlandse taal en grondrechten leren. Ze mogen zelf hun eigen cultuur/religie blijven uitvoeren, maar wel binnen de kaders van de wet.
Veiligheid, justitie en privacy
Moeten criminelen minder hard of harder gestraft worden? Criminelen moeten meer door middel van taakstraffen en gesprekken met slachtoffers gestraft worden. Hierdoor zullen zij meer de fout van hun daden inzien.
Moeten de politie en justitie meer bevoegdheden krijgen om criminelen op te sporen? Nee. Er moeten wel meer politieagenten ingezet worden op straat om criminaliteit tegen te gaan. Daarnaast dienen er ook meer vrouwelijke agenten en agenten met een buitenlandse afkomst ingezet te worden.
Mag de Nederlandse overheid dit bovenstaande ook doen als het de privacy van burgers tegengaat? Nee, de overheid moeten de privacy van burgers beschermen. Zowel bedrijven als de overheid zelf hebben niet het recht om deze privacy van burgers af te pakken.
Infrastructuur, natuur en milieu
Moet de kilometerheffing worden ingevoerd? Ja, de kilometerheffing ontmoedigt het gebruik van de auto. Dit is beter voor het milieu en de leefomgeving.
Moet de overheid het openbaar vervoer uitbreiden? Ja, het openbaar vervoer is duurzamer. Door het openbaar vervoer uit te breiden, comfortabeler en goedkoper te maken stimuleert men het gebruik hiervan.
Moet de Nederlandse overheid meer of minder vliegtuigen op Schiphol toelaten? Minder. Vliegen is slecht voor het milieu en zorgt rondom Schiphol voor veel geluidshinder.
Moet de Nederlandse overheid meer of minder duurzame energie opwekken? Meer. Duurzame energie zorgt voor minder co2-uitstoot en raakt nooit op.
Moet Nederland meer of minder doen om klimaatverandering tegen te gaan? Meer. Naast het stimuleren van en investeren in duurzame energie moet de overheid ook huishoudens helpen met de omschakeling van gas naar elektriciteit en bij isoleren. Nederland moet zich houden aan het klimaatverdrag van Parijs.
Maatschappelijke kwesties
Moet Nederland het gebruik en teelt van softdrugs legaliseren? Ja. Naast wiet moeten ook paddo's en XTC gelegaliseerd worden. Jongeren en ouderen moeten wel goed voorgelicht worden over de gevaren van drugs en wil het gebruik ervan wel ontmoedigen.
Moet Nederland abortus toestaan? Ja, vrouwen hebben zelf het recht om te beslissen over hun lichaam.
Moet Nederland het homohuwelijk toestaan? Ja, het homohuwelijk draagt bij aan de acceptatie van lhbt'ers. Daarnaast moet er betere voorlichting op scholen komen en moet discriminatie harder worden aangepakt.
Moet Nederland euthanasie toestaan? Ja, mensen zijn de baas over hun eigen lichaam.
Moet Nederland het voltooid leven toestaan? Ja, mensen zijn de baas over hun eigen lichaam.
Europese Unie, defensie en buitenlandse politiek
Moet Nederland in de Europese Unie blijven? Ja. De EU moet wel hervormt worden. Tegenwoordig staat de EU te veel in het teken van de bedrijven, terwijl de EU er juist voor de burgers moet zijn.
Moet Nederland de euro als munteenheid behouden? Ja.
Moet de Europese Unie worden uitgebreid met nieuwe lidstaten? Ja, mits zij voldoen aan de voorwaarden en de mensenrechten en rechten van vrouwen en minderheden accepteren en beschermen.
Moet de Europese Unie meer of minder bevoegdheden krijgen? Meer. De EU moet bijvoorbeeld het voortouw krijgen in de strijd tegen klimaatverandering, de vluchtelingencrisis en moet een sociaal beleid voor alle EU-lidstaten gaan voeren.
Moet er een Europees leger komen? Nee.
Moet er meer of minder geld naar defensie (leger) gaan? Het leger moet afslanken, maar moet wel in staat zijn om Nederland en bondgenoten te verdedigen.
Moet Nederland Palestina erkennen als staat? Nederland moet een rol spelen in een oplossing van het conflict tussen Israël en Palestina. Palestina moet daarbij als staat erkent worden.
Moet Nederland geradicaliseerde IS-strijders terugnemen naar Nederland? De vrouwen en kinderen van geradicaliseerde IS-strijders moeten sowieso terug naar Nederland. Voor de rest heeft GroenLinks geen uitspraak erover gedaan.
Tot slot
Enkele andere standpunten Niet-biologisch vlees moet via de zogeheten "vlees-tax" duurder worden gemaakt. Biologisch vlees wordt hierdoor aantrekkelijker.
Het handelsakkoord tussen de EU en Canada en de Verenigde Staten moet niet doorgaan.
De stemleeftijd moet verlaagd worden naar 16 jaar.
Op de langere termijn moet de monarchie worden afgeschaft en Nederland dient een republiek te worden.
Nederland moet zich meer inzetten voor de bestrijding van armoede op de voormalige Nederlandse Antillen.
Link naar het partijprogramma: www.groenlinks.nl/alle-standpunten Laatste update op: 2 augustus 2019

Partijorganisatie

Organisaties

Het aantal leden door de jaren heen.

Onder GroenLinks vallen een aantal organisaties. Als eerste is er de organisatie DWARS. Deze organisatie is speciaal gericht op jongeren. De organisatie richt zich vooral op studenten en geeft een blad uit. Hierin zijn dingen te vinden over GroenLinks, DWARS en de politiek. Bureau de Helling adviseert GroenLinks.

In het Europees Parlement

GroenLinks heeft sinds de laatste verkiezingen in 2019 3 zetels in het Europees Parlement van de 26 Nederlandse zetels. Hiermee is de partij de vijfde grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. GroenLinks valt als enige Nederlandse partij onder de Europese fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Dit is een samenwerkingsverband van groene partijen door heel Europa; waar ook enkele regionale partijen onder vallen. GroenLinks is lid van de Europese Groene Partij, die samen met de Vrije Europese Alliantie deze fractie vormt. Alle partijen hebben ongeveer dezelfde standpunten en steunen elkaar ook.

GroenLinks is een pro-Europese partij; oftewel vóór de Europese Unie. GroenLinks heeft veel overeenkomsten in standpunten met de Partij van de Arbeid, maar GroenLinks legt meer nadruk op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. GroenLinks wil door middel van de Europese Unie klimaatverandering tegengaan. Daarnaast is de partij voor uitbreiding van de EU, mits er aan de basisvoorwaarden voldaan wordt, en wil een Europees minimumloon invoeren. GroenLinks wil tevens de stemleeftijd verlagen naar 16 jaar, zodat in elke lidstaat dezelfde leeftijd geldt. In sommige lidstaten, zoals Zweden, is dit al zo, terwijl in andere lidstaten de stemleeftijd op 18 jaar ligt. Op andere vlakken is GroenLinks minder pro-Europees. Zo is het tegen een Europees leger.

Cijfers & leden

GroenLinks is vooral populair in de grote steden. In onder andere Amsterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven is GroenLinks de grootste partij in de gemeenteraad. Als je kijkt naar de bevolkingsgroepen is GroenLinks vooral populair onder jongeren; voornamelijk studenten. Binnen GroenLinks zijn ook na Democraten 66 de meeste jongeren actief.

In 2011 had de partij iets minder dan 27.500 leden. De laatste jaren stijgt dit aantal. Vooral kleinere gemeenten hebben een burgemeester van GroenLinks. In grotere gemeenten zijn veel wethouders van GroenLinks. In heel Nederland zijn er meer dan 300 gemeenteraadsleden van GroenLinks.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=GroenLinks&oldid=712996"