Europeanisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Europeanisme is het streven naar de eenwording van Europa. Europeanisten vinden dat Europeanen (over het algemeen de inwoners van de Europese Unie (EU) en landen die daarbij willen horen) gemeenschappelijke waarden, belangen en doelen hebben of die aan het ontwikkelen zijn. Dat zijn dan vooral de culturele, politieke, ideologische en economische banden. Daarom moeten Europese landen meer samenwerken en zelfs deels samengaan in een groter verband. Dit grotere verband is meestal de EU, maar kan ook de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), de eurozone, de Schengenzone of nog andere organisaties zijn.

Europeanisten willen de Europese eenwording binnen de EU in de verschillende lidstaten te verbeteren door de onderlinge verschillen te verkleinen of op te heffen. Dat wil niet per se zeggen dat alle mensen precies hetzelfde moeten worden; het motto van de EU is juist "Eenheid in verscheidenheid" (In varietate concordia). Het europeanisme komt overal in Europa voor. Het tegenovergestelde is euroscepsis: twijfel over of weerstand tegen verdere Europese eenwording.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europeanisme&oldid=773543"