Conservatisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conservatisme
Blue flag waving.svg
Stromingen
Traditioneel conservatisme
Liberaal-conservatisme
Sociaal-conservatisme
Neoconservatisme
Nationaalconservatisme
Progressief conservatisme
Begrippen
Burgermaatschappij
Cultureel erfgoed
Waarden en normen
Traditie
Natuurrecht
Familiewaarden
Sleutelfiguren
Edmund Burke
Klemens von Metternich
Benjamin Disraeli
Margaret Thatcher
Ronald Reagan
Newt Gingrich
Sir Roger Scruton
Portaal Portal.svg Politiek


Het conservatisme is een politieke stroming. Het woord conservatief betekent letterlijk 'terughoudend'. Conservatieven zijn over het algemeen geen voorstander van grote veranderingen, omdat ze vinden dat daarmee de stabiliteit van een samenleving in gevaar komt. Wat conservatisme precies is verschilt per land. Het tegenovergestelde van conservatisme is progressivisme, wat ook per land verschilt. Conservatieven willen (over het algemeen) een overheid die geen verandering van bovenaf aanstuurt. Dat betekent dan ook dat ze vaak voorstanders zijn van wetten die grote veranderingen voorkomen. Zo zijn veel conservatieven tegen dingen als euthanasie, het homohuwelijk en drugs.

Ideologie

Edmund Burke wordt gezien als de grondlegger van het conservatisme.

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden (welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt) en aan de hand van welke waarden en normen ze moet functioneren (wie welke taken krijgt en hoe deze taken uitgevoerd moeten worden).

Het conservatisme geeft de voorkeur aan langzame veranderingen die zich in de loop der tijd vanzelf zal voltrekken. Om verandering tegen te gaan, doen conservatieven vaak een beroep op tradities. Volgens het conservatisme is een samenleving meer is dan een verzameling van individuen. Mensen zijn juist nauw met elkaar verbonden en ieder mens vervult zijn eigen rol in een systeem dat van bovenaf geleid wordt. Hierbij is het belangrijk dat de overheid zich dienstbaar opstelt richting haar bevolking en geen verandering afdwingt. Politici zouden dan ook de verleiding moeten weerstaan om de politiek en de samenleving ingrijpend te willen veranderen. Conservatieven willen meestal de doodstraf behouden en willen terrorisme en criminaliteit hard aanpakken. De meeste conservatieven zijn ook tegen veranderingen die zij "ondoordacht" vinden, zoals revoluties of vanuit de overheid aangestuurde innovatie.

Hoewel de conservatieven van vroeger zich tegen democratische verandering keerden, zijn de meeste conservatieven tegenwoordig voorstanders van de democratie. In landen waar er een constitutionele monarchie is, zijn conservatieven meestal tegen een (in hun ogen 'onnodige' of 'onverantwoorde') verandering naar een republiek.

Politiek

Conservatieve partijen in Nederland zijn het CDA (liberaal-conservatief), de ChristenUnie (christelijk-sociaal en sociaal-conservatief), de SGP (christelijk-rechts en sociaal-conservatief) en het FvD (nationaalconservatief en rechts-populistisch). Hoewel de VVD ook conservatieve standpunten heeft, wordt de partij gezien als conservatief-liberaal. Ook de PVV is op sommige punten conservatief, maar de partij is nationaalliberaal en rechts-populistisch. In België worden CD&V (liberaal-conservatief), de N-VA (conservatief) en het Vlaams Belang (nationaalconservatief en rechts-populistisch) als conservatief gezien.

Lees ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Conservatisme&oldid=773542"