Fortuynisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het fortuynisme is de naam voor het rechts-populistische gedachtegoed van Pim Fortuyn. Dat is een politicus die in 2002 werd vermoord. Aanhangers van het fortuynisme worden fortuynisten genoemd. Het gedachtegoed heeft een aantal standpunten (waar je het mee eens of oneens kan zijn):

  • "Alle problemen zouden benoemd en besproken moeten kunnen worden, ook al is het moeilijk om erover te praten. Taboes moeten worden doorbroken en politieke correctheid moet worden gestopt."
  • "De islamitische cultuur loopt achter op de westerse cultuur. De islamitische wereld zou een verlichting mee moeten maken, net als in het Westen in de 18e eeuw." Europa heeft toen een Reformatie en renaissance gehad, waarin de christelijke cultuur erg veranderde en minder strenggelovig werd.
  • "Vrijheid van meningsuiting is erg belangrijk. Je moet kunnen vinden en zeggen wat je wil. Zelfs dingen die andere beledigend of kwetsend vinden moet je kunnen zeggen."
  • "Nederland is vol. Er kan niemand meer bij. Daarom zou de immigratie uit islamitische landen gestopt moeten worden."

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fortuynisme&oldid=811760"