Pim Fortuyn

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Pim Fortuyn, 2 dagen voor zijn dood

Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn (Driehuis, 19 februari 1948Hilversum, 6 mei 2002) was een Nederlands politicus. Eerst was hij lid van Leefbaar Nederland, waarna hij een eigen partij oprichtte, de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Hij was ook lid van Leefbaar Rotterdam. Enkele dagen voordat hij met de LPF aan de verkiezingen zou deelnemen, werd hij vermoord. Een van zijn beroemdste uitspraken is: 'Ik zeg wat ik denk, en doe wat ik zeg. At your service!', wat hij zei toen hij in november 2001 werd gekozen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Het gedachtegoed van Pim Fortuyn wordt het fortuynisme genoemd.

Carrière

Pim Fortuyn studeerde onder andere sociologie, econometrie en politicologie. Van 1990 tot 1995 was hij buitengewoon hoogleraar aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Tussen 1993 en 2001 schreef hij columns voor het weekblad Elsevier.

Fortuyn werd onder meer bekend als de bedenker van de OV-jaarkaart voor studenten. Ook was hij auteur van een aantal kritische beschouwingen over de multiculturele samenleving en de islam. Berucht was zijn botsing met VARA-icoon Marcel van Dam in de televisie-uitzending van Het Lagerhuis op 15 februari 1997. Daar werd hij door Van Dam uitgemaakt voor "een minderwaardig mens". Opmerkelijk genoeg vormde de belediging door Van Dam wel de aanzet voor Fortuyns eigen politieke carrière.

Politiek

Hij was lid van de PvdA, de VVD, en sympathiseerde met de CPN (Communistische Partij van Nederland) zonder overigens ergens echt te aarden.

In november 2001 was hij eerst lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Toen hij daar vanwege zijn uitgesproken standpunten over de islam en migratie moest vertrekken, richtte hij in februari 2002 een eigen partij op, de LPF (Lijst Pim Fortuyn). Die partij moest hij, om nog op tijd aan de Kamerverkiezingen van mei 2002 te kunnen deelnemen, in "no time" uit de grond stampen.

In maart 2002 behaalde Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit was zijn "hour of fame". 's Avonds bij de nabeschouwing voor de televisie triomfeerde hij over verliezer Melkert, beoogd lijsttrekker van de PvdA, die er met een gezicht als een oorwurm bij zat. En dat waren dan alleen nog maar gemeenteraadsverkiezingen! Dat beloofde wat voor de Kamerverkiezingen! Maar hoe anders zou alles lopen..

Moord

Voor meer informatie, zie Moord op Pim Fortuyn.

Op 6 mei 2002 liep Fortuyn na een interview op de radiozender 3FM naar zijn auto, toen de links-radicale milieuactivist Volkert van der Graaf uit het struikgewas opdook en van dichtbij een aantal dodelijke schoten op hem loste. Van der Graaf ging er vandoor, maar de politie was er zo snel bij, dat het volgens sommigen wel leek of ze er op hadden staan wachten. De moordenaar werd gegrepen en veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Maar in 2014 kwam hij wegens "goed gedrag" - hij fungeerde in de gevangenis als juridisch vraagbaak voor medegevangenen - al vrij. Het verzet van velen tegen die vervroegde vrijlating mocht niet baten.

Fortuyn werd tijdelijk begraven te w:Driehuis en later overgebracht naar zijn tweede huis in Italië, waar hij nu rust in een tombe.

Privé

Fortuyn was homoseksueel en had een vriend, van wie hij in 2000 scheidde. Hij had ook twee honden.

Kamerverkiezingen

Fortuyn was dan wel vermoord (volgens sommigen uit de weg geruimd), maar zijn partij, de LPF, deed gewoon mee aan de Kamerverkiezingen. Die werden nog geen twee weken na de moord gehouden. De LPF haalde uit het niets 26 zetels. Maar bij gebrek aan een leider als Fortuyn viel de LPF al snel ten prooi aan interne twisten. Weliswaar nam de partij deel aan het kabinet Balkenende-I, maar ze zorgde daar voor zoveel onrust dat het kabinet al na een paar maanden sneuvelde. Bij de daarop volgende Kamerverkiezingen haalde de LPF nog 8 zetels, daarna was de partij al snel van het politieke toneel verdwenen.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pim_Fortuyn&oldid=840707"