Hilversum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LocatieHilversum.png

Hilversum ligt in het Gooi. Dit is een gebied in het zuiden van de provincie Noord-Holland aan de kant van Utrecht. De stad heeft ongeveer 86.000 inwoners.

Hilversum staat bekend als mediastad, alle publieke omroepen en enkele commerciële omroepen hebben hier hun kantoren.

Verder is het raadhuis heel bekend vanwege de architect: Dudok. Dudok heeft veel gebouwen en scholen in Hilversum ontworpen bijvoorbeeld CBS Kruispunt en de Fabritiusschool.

Geschiedenis

Wetenschappers denken dat de naam Hilversum komt van Hilvertshem. Hilvert is een persoonsnaam, en 'hem' komt van 'heem' wat 'woning' betekent.

Het hooggelegen Gooi is een van de plekken in Nederland die al het langst bewoond zijn. Op de hogere plekken in het Gooi ontstonden dorpen als Hilversum, Laren, Blaricum en Bussum. Het regenwater stroomde naar de lagere plekken en zo ontstonden een soort meertjes, waar de boeren hun schapen lieten drinken.

De belangrijkste manier waarop de Hilversummers geld verdienen was de verkoop en de verwerking van schapenwol, dit bleef zo tot ongeveer 1850. Hilversum groeide langzaam maar het dorp werd 1725 en 1766 getroffen door branden die het dorp vrijwel vernietigden.

Op de heidevelden rond Hilversum bevinden zich grafheuvels uit de klokbekerperiode.

Gemeente Hilversum is vanaf 16 januari de 100e Millennium Gemeente. Deze mijlpaal werd vrijdag 16 januari officieel bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag.

Tips en Weetjes over Hilversum

  • Hilversum heeft een eigen site voor jongeren waar je in contact kunt komen met jongeren uit Hilversum en omstreken.
  • In Hilversum kom je vaak bekende Nederlanders tegen, bijvoorbeeld presentatoren van het jeugdjournaal. Dit komt omdat de studio's voor het opnemen van deze programma's in Hilversum staan


WikiKidsAtlas

Hilversum op Google Maps

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hilversum&oldid=705627"