Bergen (Noord-Holland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bergen in Noord-Holland

Bergen is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 31.329 inwoners.

Toerisme

De gemeente is een populaire toeristenbestemming, vooral door de stranden en plaatsen waar je mag zwemmen in zee.

Kunst in Bergen

Sinds circa 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburg in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd in 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, een jaarlijks muziekfestival (de Holland Music Sessions in augustus) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunsttiendaagse in oktober).

Bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden in de gemeente Bergen zijn onder andere het Zeeaquarium (Bergen aan Zee), het Auto Union Museum (Bergen) met een verzameling oldtimers, en de historische musea Het Sterkenhuis (Bergen) en het Museum van Egmond (Egmond aan Zee).

Duinen

Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen wel vijf kilometer breed. Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bergen_(Noord-Holland)&oldid=723577"