Den Helder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LocatieDenHelder.png
Satellietfoto van Den Helder

Den Helder is de noordelijkste gemeente op het vasteland van de Nederlandse provincie Noord-Holland. De beroemde Nederlandse mensenredder Dorus Rijkers kwam uit Den Helder. Hij redde de levens van meer dan 500 drenkelingen.

De regio waar Den Helder in ligt noemt men de Kop van Noord-Holland of Noordkop.

Huisduinen is het oorspronkelijke Den Helder, daar woonden vroeger al mensen, later kwam er een tweede kern nabij Huisduinen, dit werd Helder genoemd en dat is het begin van het huidige Den Helder. Den Helder heette vroeger ook 'Nieuwediep', en de inwoners zijn nog steeds bekend als 'Nieuwediepers'.

In de Franse tijd werd begonnen met de aanleg van een marinehaven. Ook na het vertrek van de Fransen in 1815 bleef de marine in Den Helder, die het uitbouwde tot haar belangrijkste steunpunt. Later nog kwam Julianadorp erbij.

Den Helder is bekend als de thuisbasis van de Koninklijke Marine, die een belangrijke werkgever voor de stad en de omgeving is. De meeste marine activiteiten zijn dan ook in of nabij de stad geconcentreerd: de meeste schepen hebben er hun thuishaven, daarnaast is er een (onderhouds-) werf, zijn er diverse werkplaatsen en opleidingen (onder andere het K.I.M.) en zijn nabij de stad nog een marine-vliegveld (De Kooy) en een marinierskazerne (de Joost Dourleinkazerne op Texel).

Monument

Den Helder heeft ook een bekend monument in de vorm van een oud kanon.

WikiKidsAtlas

Den Helder op Google Maps

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Den_Helder&oldid=845697"