Purmerend

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Purmerend
Flag of Purmerend.svg
Purmerend wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0439 (2022).svg

Provincie Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Talen
Inwoners 91.821 (951 inw/km²)
Oppervlakte 96,63 km²
Hoofdplaats(en) Purmerend
Hoofdstad
Burgemeester Don Bijl (partijloos)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 1440-1448, 1460-1464, 1481AR
Netnummer(s) 0299
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.purmerend.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Purmerend is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De hoofdplaats van de gemeente is de stad Purmerend.

Algemene info

De gemeente telt 91.821 inwoners (per 1 juli 2021) en heeft een oppervlakte van 96,63 km² (waarvan 2,14 km² water). Ze bestaat grofweg uit twee delen: de stad Purmerend (met omliggende dorpen en buurtschappen) en de Beemsterpolder.

Purmerend maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam.

Geschiedenis

Purmerend is ontstaan naast en uit het vissersdorpje Purmer, dat gelegen is op het land tussen het Purmermeer, het Beemstermeer en het Wormermeer. Nadat een stormvloed de bewoners had verjaagd, werd Purmerend gesticht door Willem Eggert. Hij mocht in 1410 van graaf Willem de Zesde een eigen kasteel bouwen; slot Purmersteijn. Purmerend kreeg in 1434 stadsrechten. Het kasteel bleef staan tot omstreeks 1741; het werd afgebroken omdat het te veel in verval was geraakt. De plaats Purmer bestaat ook nog steeds en ligt tegen de stad aan tussen de gemeente Purmerend, Waterland en Edam-Volendam.

De stad is omgeven door polders, zoals de Purmer, Beemster en Wormer. De stad werd het marktcentrum van de omgeving, maar het bevolkingsaantal groeide langzaam. Pas na 1960 is de bevolking gegroeid van ongeveer 10.000 naar ongeveer 80.000 inwoners. De stad ligt gunstig ten opzichte van Amsterdam waar veel inwoners, vaak voormalig inwoners van de hoofdstad, werken en recreëren.

Purmerend was in 2003 vernoemd tot Kermisstad van Nederland. Naast de kermis is Purmerend vooral bekend om haar (vee-)markten. Na de vele veeziekten tussen 1995 en 2001 is de koe -en schapenmarkt niet meer toegestaan.

Op 1 januari 2022 vond een uitbreiding van de gemeente plaats, nadat de Beemster ook onderdeel werd van de gemeente Purmerend. De Beemster was tussen 1851 en 2022 een zelfstandige gemeente.

Politiek

In Purmerend zijn er voor het laatst gemeentelijke verkiezingen gehouden in 2021. Deze verkiezingen werden gehouden vanwege de samenvoeging van Purmerend en Beemster tot één gemeente Purmerend.

De zetelverdeling in de Purmerendse gemeenteraad ziet er als volgt uit:

Partij Zetels
Stadspartij-Beemster Polderpartij Stadspartij/BPP 9
Partij van de Arbeid PvdA 5
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 4
Christen-Democratisch Appèl CDA 3
Algemeen Ouderenverbond AOV 3
Democraten 66 D66 3
GroenLinks GL 3
Partij voor de Vrijheid PVV 2
Forum voor Democratie FvD 2
Leefbaar Purmerend LP2001 1
Gemeentebelangen Purmerend GBP 1
Purmerend Beemster 21 PB21 1
totaal
37

Het gemeentebestuur wordt gevormd door de Stadspartij/BPP, de PvdA, het CDA, het AOV en D66. Het college van burgemeester en wethouders (college van B&W) ziet er als volgt uit:

Collegelid Partij
mr. D. (Don) Bijl
burgemeester
partijloos
M.T.A. (Mario) Hegger
wethouder handhaving, economische zaken, sociale zaken en recreatie
Stadspartij/BPP
mr. T. (Thijs) Kroese
wethouder ruimtelijke ordening
PvdA
bc. E.S. (Eveline) Tijmstra
wethouder publieksdienstverlening, kunst & cultuur en verkeer & vervoer
CDA
drs. H.M.M. (Harry) Rotgans
wethouder financiën, gezondheidszorg en welzijn
AOV
drs. P.L. (Paul) van Meekeren
wethouder participatie, energie, duurzaamheid & milieu en jeugd
D66

Stad en ligging

   Aangrenzende gemeenten   
 Alkmaar   Koggenland   Edam-Volendam 
 Wormerland  Brosen windrose nl.svg   
 Landsmeer      Waterland 

Purmerend ligt tussen Zaandam en Edam-Volendam en is bereikbaar via de A7. De stad is vooral geliefd bij forenzen. In de binnenstad staan de meeste winkels en op vrijdagavond is het er koopavond.

Markt is er in de binnenstad op dinsdag van 08.30 tot 14.00 uur, woensdag is er markt op het Van Burgplein van 08.00 tot 16.00, op het Gildeplein op vrijdag van 09.00 tot 17:00 uur en op het Wormerplein op zaterdag van 09.00 tot 16:00 uur.

Wijken

Purmerend kent zeven wijken. De oudere wijken zijn het Centrum, Overwhere, Wheermolen en de Purmer-Noord. Nieuwere wijken zijn de Gors, Purmer-Zuid en de Weidevenne.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Purmerend&oldid=765129"