Beemster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beemster
Beemster flag.svg       Beemster wapen.png
BAG woonplaatsen - Gemeente Beemster.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Gemeente Purmerend
Hoofdplaats Middenbeemster
Burgemeester
Oppervlakte 72,07 km²
Inwoners 10.401 (1 juli 2021)
Dichtheid 1147 inwoners per km²
Postcode(s) 1460-1464
Netnummer(s) 0299
Rayons
Portaal Portal.svg Noord-Holland

De Beemster is een polder in de Nederlandse gemeente Purmerend, in de provincie Noord-Holland. De hoofdplaats is Middenbeemster.

De polder maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam en staat sinds 1999 op de de Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis

Een kaart van de Beemster uit 1658.

Rond het jaar 800 was de plek waar nu de Beemster ligt bedekt met veen. Door dat veen gebied lag een klein riviertje Bamestra (daar werd de naam Beemster van afgeleid). Het riviertje groeide uit tot een meer dat in verbinding stond met de Zuiderzee. In opdracht van rijke kooplieden en de burgemeester van Amsterdam werd met 43 molens de Beemster drooggemalen door Jan Adriaanszoon Leeghwater. Dit gebeurde door het ophogen van de dijken en het graven van een ringvaart. Het water werd over de dijk gepompt in de ringvaart. Toen dit allemaal klaar was was het inmiddels 19 mei 1612. Het land werd verdeeld in kavels (stukken land) in de vorm van rechthoeken. Er kwamen rijke handelaren wonen met een buitenhuis. Veel van deze rijke handelaren hadden ook een boerderij omdat de grond vruchtbaar was. Inmiddels zijn er nog maar weinig van deze buitenhuizen over en staan er veel boerderijen.

Herindeling

Tussen 1851 en 2022 was de Beemster een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2022 is Beemster samengegaan met Purmerend.


Geografie

Het dorp Middenbeemster.

Beemster ligt in Noord-Holland dicht bij Alkmaar, Hoorn, Edam en Purmerend. In het noorden grenst de polder aan Koggenland, in het oosten aan Zeevang, in het zuidoosten aan Purmerend, in het zuiden aan Wormerland en in het noordwesten aan Alkmaar. In de polder liggen vier dorpen en twee buurtschappen. Dit zijn:


Bezienswaardigheden en werelderfgoed

In 1999 werd de Beemster uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit omdat de polder nog steeds ingedeeld in de zuivere vierkanten die weer verdeeld zijn in zuivere kavels, net als 400 jaar geleden. Ook staan er nog een aantal stolpen en buitenhuizen uit die tijd. De Nederlands Hervormde kerk werd gebouwd in 1623 en ontworpen door Hendrick de Keyser(ook de ontwerper van Zuider- en Westerkerk). Naast de kerk werd een consistorie voor de kerkenraad en een Stovenkamer gebouwd. Hier konden verkleumde kerkgangers hun stoven vullen met kooltjes, zodat ze in de kerk geen koude voeten kregen. In de pastorie van de kerk in Middenbeemster is het Museum Betje Wolff, dat genoemd is naar de 18de eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff. Zij was getrouwd met dominee Adrianus Wolff en woonde in de pastorie. Opvallend is in de Beemster is het oude smederijpand met de travalje, de stal waar paarden werden beslagen. Vanaf 1676 hebben generaties smeden in deze smederij geleefd en gewerkt. Nu zit er een bloemenzaak in het pand, maar je kunt er nog steeds komen kijken en zelfs het smidsvuur laten opvlammen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beemster&oldid=705756"