Verbeter WikiKids vandaag nog!

Willemstad (Curaçao)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven, Curaçao

Willemstad harbor.jpg

De bekende stijl van de gebouwen in Willemstad.
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Vlag van Curaçao Curaçao
Regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1997
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Ook is Willemstad de grootste stad van Curaçao en de Kleine Antillen. De stad bestaat uit twee delen. Dit zijn Otrabanda en Punda. De stad ligt in het westen van het eiland, aan de Sint Annabaai. Willemstad was vroeger de hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad wordt ook wel het Amsterdam van het Westelijk Halfrond genoemd.

Geschiedenis

De Koningin Emmabrug uit 1888.

In 1499 werd Curaçao ontdekt door de Spanjaarden. In 1527 gingen er een aantal Spanjaarden wonen aan de Sint Annabaai. Deze hadden de Spanjaarden vernoemd naar de heilige Sint Anna. In 1634 werd de stad en het eiland veroverd door de Nederlanders. Zij noemde de plaats op het eiland Willemstad, naar de toenmalige stadhouder Willem II van Oranje. Willemstad werd een belangrijke doorvoerhaven. Van Europa naar Amerika en weer andersom. Voor de bescherming van de stad werd in 1635 een fort gebouwd, Fort Amsterdam. De stad bleef heel lang erg belangrijk, maar na de Tweede Wereldoorlog minder. Op 30 mei 1969 braken er rellen uit in de straten van de stad. In 1997 is het centrum en de haven van Willemstad op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Bezienswaardigeheden

Willemstad heeft veel bezienswaardigheden. Als eerste zijn de panden al bijzonder. Ze zijn gebouwd in een gemengde Nederlands-Portugese stijl gebouwd. De vorm is in Nederlandse stijl en de kleuren in Portugese stijl. Fort Amsterdam is ook erg bekend. Ooit was dit een fort van de WIC, maar tegenwoordig is het het parlement van Curaçao. De Koningin Emmabrug is ook erg bekend. Het bestaat uit allerlei pontjes en wordt ook wel de pontjesbrug genoemd. Het Brionplein is ook erg bekend. Dit plein is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Brión. Er zijn daar veel terrasjes en muzikanten. Een ander bekend modern bouwwerk is Koningin Julianabrug. Deze brug bestaat sinds 1974.

Hato Airport, het vliegveld van Curaçao.

Economie

In de zeventiende eeuw was Willemstad een doorvoerhaven. Producten kwamen aan, werden tijdelijk opgeslagen, werden verkocht of geruild en vervolgens weer verder vervoerd. Ook was er veel slavenhandel in Willemstad. In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam het oliebedrijf Shell naar Curaçao en zorgde voor veel werk. In Willemstad werd olie verwerkt uit Venezuela en later ook kerosine.

Sinds de jaren 60 van de 20e eeuw wordt het eiland steeds meer bezocht door toeristen. Er zijn hotels, stranden en casino's.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willemstad_(Curaçao)&oldid=651926"