Markt (winkel)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Marktplein met groenteverkoopster.
Marktkramen

Een markt is meestal bij een winkelcentrum. Een markt bestaat uit meerdere kraampjes waar ze spullen verkopen.

Markten worden vaak op vaste dagen in de week gehouden. Er zijn marktkooplieden die hun waren luidkeels aanprijzen. Als de markt bijna is afgelopen, bij het 'scheiden van de markt', bieden ze dingen die ze nog niet verkocht hebben vaak aan voor een lagere prijs. Dat geldt natuurlijk vooral voor dingen die je kunt eten en die bederfelijk zijn. Nadat ze hun spullen hebben ingepakt, worden de kraampjes meestal weer afgebroken. Daarna kan er worden schoongemaakt.

De Markthal in Rotterdam.
De Markthal in Rotterdam.

Op veel plekken in Nederland is een markt te vinden. De grootste markt van Europa is de Haagse Markt in Den Haag. Er bestaan ook markthallen, zoals die in Rotterdam of de Bazaar in Beverwijk. Daarin is dus een overdekte markt.

Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord mercatus, wat markt en handel betekent. Veel markten zijn al heel oud: sommige waren er al in de middeleeuwen. Een stad kreeg dan van de heer het recht om een markt te houden. En dan kwamen er kooplieden en eventueel ook boeren die daar hun waren verkochten. Ook als een markt al lang niet meer bestaat, kun je soms aan de straatnaam of de naam van een plein nog zien wat voor markt daar vroeger werd gehouden.

Er bestaan ook speciale markten.

Soorten speciale markten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Markt_(winkel)&oldid=828129"