Den Haag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Haag
's-Gravenhage
Flag of The Hague (variant).svg
Den Haag wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0518 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 534.158 (6524 inw./km²)
Oppervlakte 98,12 km²
Hoofdplaats(en) Den Haag
Hoofdstad
Burgemeester Johan Remkes (VVD, waarnemend)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2491-2597
Netnummer(s) 070, 015 (Ypenburg)
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.denhaag.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Den Haag of 's-Gravenhage is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag ligt in de Randstad. Het is met 500.000 inwoners na Amsterdam en Rotterdam de grootste stad van Nederland.

Inleiding

Het centrum van Den Haag

Een inwoner van Den Haag noemt men een Hagenaar of Hagenees. Een deel van de bevolking in Den Haag spreekt er het dialect Haags. In het stadsdeel Scheveningen wordt er geen Haags gesproken, maar Schevenings. Ook wordt een inwoner van Scheveningen geen Hagenaar genoemd, maar Scheveninger.

De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners. Hier horen ook voorsteden bij zoals Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam, Zoetermeer en Voorburg, maar ook de stad Delft en het Westland.

De regering van Nederland zit in Den Haag. Dat is een uitzondering, want in de meeste landen zit de regering in de hoofdstad (Amsterdam). Den Haag is ook de hofstad van Nederland, want de koning werkt hier ook.

In het wapen van Den Haag zie je ook het logo van de stad, de ooievaar.

De burgemeester van Den Haag is Jan van Zanen.

In de stad staan ook vijf hele hoge flats. Het zijn net geen wolkenkrabbers, namelijk het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Hoftoren, Het Strijkijzer, en De Kroon. Andere hoge gebouwen zijn onder andere Castalia, de Zurichtoren en de Muzentoren.

Geschiedenis

Het Binnenhof met in het midden de Ridderzaal

De geschiedenis van Den Haag is begonnen rond 1230, toen graaf Floris IV van Holland besloot een jachthuis te bouwen langs een meertje, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Willem II breidde het huisje uit en het werd een kasteel, dat is nu het Binnenhof. Willem stierf voordat het gebouw af was, dus zijn zoon Floris V maakte het af. Sinds Floris V is Den Haag de woonplaats van de graven van Holland en werd het zeg maar de hoofdstad van Holland.

Rond het Binnenhof en de Hofvijver ontstond een dorpje: Haga. Vanaf de 17e eeuw werd de naam 's-Gravenhage gebruikt.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het stadje makkelijk door de Spanjaarden veroverd. Den Haag had namelijk geen stadsmuren. Het bestuur van Holland wilde de stad zelfs slopen, maar Willem van Oranje, de leider van de revolutie, was het hier niet mee eens en voorkwam dit. Toen Nederland uiteindelijk onafhankelijk was geworden, werd Den Haag de hoofdstad.

Den Haag heeft nooit stadsrechten gekregen, maar had wel alle voordelen die daarbij hoorden, zoals het mogen organiseren van een markt.

In 1806 kreeg Den Haag de eretitel van stad. Die werd toegekend door Louis Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte. Die was toen koning van Nederland. In 1810 deed Napoleon zelf dit nog eens. Na de Napoleontische oorlogen werden Nederland, België en Luxemburg één land: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De afstammelingen van Willem van Oranje werden koning. Elke twee jaar wisselden Amsterdam en Brussel elkaar af als hoofdstad, maar de regering bleef in Den Haag. Nadat België in 1830 onafhankelijk werd, was Amsterdam de enige hoofdstad van Nederland. Toch bleef de regering in Den Haag. Nederlands is hiermee één van de weinige landen ter wereld waar de regering niet in de hoofdstad zit.

Den Haag groeide snel en gebieden buiten de stad kwamen nu in of bij de stad te liggen. Bijvoorbeeld het dorpje Loosduinen. Er werden veel nieuwe wijken gebouwd. De meeste waren bedoeld voor Nederlanders die terugkwamen uit de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (nu Indonesië).

In de Tweede Wereldoorlog probeerden de Duitsers Den Haag te veroveren. Ze sprongen met parachutes uit hun vliegtuigen; Het was 's werelds eerste luchtaanval. Deze aanval mislukte en de Nederlands wonnen. Uiteindelijk gaf Nederland zich over na het bombardement op Rotterdam en werd Den Haag alsnog veroverd. De Duitsers bouwden in de stad de Atlantikwall dwars door de stad. Hierdoor werden veel wijken gesloopt. De bevolking van het vissersdorp Scheveningen werd hun dorp uitgezet. In maart 1945, niet lang voor de bevrijding, ging weer een groot deel van de stad verloren. De Britten bombardeerden per ongeluk de dichtbevolkte en oude wijk Bezuidenhout. 551 mensen overleden.

Stadsdelen

De Scheveningse haven (Tweede Haven)

De Haagse stadselen zijn:

Centrum ± 100.000 inwoners
Escamp ± 118.000 inwoners
Haagse Hout ± 42.000 inwoners
Laak ± 38.200 inwoners
Leidschenveen-Ypenburg ± 45.900 inwoners
Loosduinen ± 47.500 inwoners
Scheveningen ± 56.000 inwoners
Segbroek ± 59.000 inwoners

Het stadsdeel Loosduinen is vroeger een eigen gemeente geweest. Het stadsdeel Scheveningen was vroeger een apart dorp, maar is later overgenomen door Den Haag.

Tijdens de gemeentelijke herindeling in 2002 kwamen Ypenburg & Leidschenveen er pas bij, ten koste van onder andere Rijswijk.

Natuur

Paleis Huis ten Bosch in het Haagsche Bos

In Den Haag zijn er veel bossen en parken. De bekendste zijn:

  • Malieveld
  • Koekamp
  • Haagsche Bos
  • Scheveningse Bosjes
  • Zuiderpark

Ook zijn er nog twee duinparken:

  • Westduinpark (tussen Kijkduin en Scheveningen)
  • Oostduinpark (tussen Scheveningen en Wassenaar)

Het Malieveld is een groot grasveld aan de rand van het centrum. Veel festivals bijvoorbeeld de Tong Tong Fair (vroeger 'Pasar Malam Besar') worden hier gehouden. Ook staat er eens in de zoveel tijd een groot circus. In 2012 is er nog een groot concert van Coldplay gehouden. Het Malieveld was tevens één van de locaties van Occupy-protesten. Ook andere protesten worden vaak op het Malieveld gehouden.

Transport

Het ondergrondse tramstation Spui.

Het Haagse openbaar vervoer wordt uitgevoerd door de HTM. De stad heeft 9 tramlijnen, 3 sneltramlijnen (RandstadRail) en 10 buslijnen.

Den Haag heeft twee grote, belangrijke stations: Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor. Noord-zuid treinen stoppen op Hollands Spoor en oost-west treinen beginnen/eindigen op Centraal. Den Haag Centraal is het drukste station van de stad. Hier is ook het eindpunt van de Rotterdamse metrolijn E. De andere, kleinere stations van Den Haag zijn:

Den Haag deelt een luchthaven met Rotterdam: Rotterdam The Hague Airport.

Politiek

In Den Haag zijn er voor het laatst gemeenteraadsverkiezingen gehouden in 2022. De zetelverdeling in de Haagse gemeenteraad ziet er als volgt uit:

Partij Zetels
Hart voor den Haag 9
Democraten 66 D66 8
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 7
GroenLinks GL 5
Christen-Democratisch Appèl CDA 3
Partij van de Arbeid PvdA 3
Partij voor de Dieren PvdD 3
DENK 2
Haagse Stadspartij 1
Partij voor de Vrijheid PVV 1
Socialistische Partij SP 1
ChristenUnieSGP CU-SGP 1
Forum voor Democratie FvD 1
totaal
45

Het gemeentebestuur werd tussen 2019 en 2022 gevormd door de VVD, D66, GroenLinks, het CDA en de PvdA.

Stedenbanden

Bekende scholen in Den Haag

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Den_Haag&oldid=823645"