DENK

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DENK

DENK logo (2020–present).svg

Oprichting 9 februari 2015
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrumlinks
Stroming Multiculturalisme
Sociaaldemocratie
Sociaal-conservatisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Stephan van Baarle
Partijvoorzitter Ejder Köse
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Stephan van Baarle
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
0 van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
0 van de 572
- Gemeenteraden
25 van de 8501
- Burgemeesters
0 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau STATERA
Jongerenorganisatie OPPOSITIE
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van Partij van de Arbeid
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

DENK is een politieke partij in Nederland. Sinds 10 september 2023 is Stephan van Baarle de partijleider.

DENK komt op voor de belangen van mensen met een migratieachtergrond. De partij ontstond op 13 november 2014 toen Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zich van de PvdA-fractie Vraagteken2.png afsplitsten.

Geschiedenis

Een verkiezingsaffiche van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021

DENK is ontstaan nadat de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk de PvdA uitstapten. Ze deden dit omdat ze het oneens waren met de manier waarop Lodewijk Asscher integratie Vraagteken2.png aanpakte. Kuzu en Öztürk bleven in de Tweede Kamer, aangezien men in Nederland niet de partijen maar de leden kiest. Een dag later ontstond DENK op 9 februari 2015. Op 3 september dat jaar vond de eerste persconferentie plaats.

Een jaar later, in januari 2016, had de partij al meer dan duizend leden. Hierdoor kreeg de partij subsidie van de overheid. Op 18 mei dat jaar gaf televisiepresentatrice Sylvana Simons aan dat ze zich bij de partij voegde en zich verkiesbaar stelde. Later 24 december 2016 verliet ze de partij en richtte ze zelf een partij op; BIJ1. DENK eiste later schadevergoedingen van Simons, maar de rechter wees dit af. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 behaalde DENK 3 zetels in de Tweede Kamer.

Op 21 maart 2020 vertrok Tuhanan Kuzu als fractievoorzitter van DENK, aangezien hij volgens het bestuur van de partij een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad. Kuzu stelde vervolgens dat zijn medeoprichter Öztürk broedermoord gepleegd had. Ondertussen was Farid Azarkan partijleider geworden en riep Öztürk en het bestuur op om op te stappen via een videoboodschap. Een onafhankelijk onderzoeksbureau stelde vervolgens dat er geen grensoverschrijdend gedrag was tussen Kuzu en zijn medewerkster. De medewerkster deed geen verdere aangifte. Op 17 mei 2020 leek het alsof het conflict was opgelost, maar een maand later stapte Öztürk alsnog op. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behield DENK zijn drie zetels.

Op 3 augustus 2023 trad Azarkan af als fractievoorzitter. Stefan van Baarle volgde hem dezelfde dag nog op. Op 10 september 2023 werd hij ook gekozen tot partijleider en lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Standpunten

Een verkiezingsaffiche van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023

DENK ziet zichzelf als een beweging, niet als een partij. De partij komt vooral op voor de rechten van minderheden. DENK stemt in de Tweede Kamer het vaakst met GroenLinks, Volt en de SP. De partij staat het verst af van de VVD en de PVV.

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende standpunt en speerpunten:

 • Alle Nederlanders moeten ongeacht hun achtergrond en afkomst gerespecteerd worden. Dit leidt volgens DENK tot een rechtvaardige samenleving.
 • Nederlanders met een migratieachtergrond moeten gelijk behandeld worden bij sollicitaties en op de arbeidsmarkt Vraagteken2.png.
 • Het is belangrijk dat iedereen verdraagzaam met elkaar is. Daarom moet het afbeelden van Zwarte Piet in de publieke ruimte verboden worden.
 • Er moet één miljard euro besteed worden aan het bestrijden van racisme en discriminatie, zodat deze dingen hard worden aangepakt. Ook moet er een minister van Inclusiviteit komen.
 • Er moet een racismeregister komen voor mensen die gediscrimineerd hebben en/of dat nog steeds doen. Deze mensen kunnen dan geen baan meer krijgen bij de overheid.
 • De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol moet van 18 naar 21 jaar.
 • De minimumleeftijd voor het kopen van tabakswaar (bijvoorbeeld sigaretten) moet van 18 naar 21 jaar.
 • Het eigen risico Vraagteken2.png in de zorg moet worden afgeschaft en de premies moeten omlaag.
 • De overheid moet ervoor zorgen dat iedereen die stage wil lopen, dit ook kan doen.
 • Het minimumloon moet omhoog.
 • Er moet één miljard euro naar het bouwen van woningen.

Leden

Op dit moment heeft DENK 3 zetels in de Tweede Kamer, 0 zetels in de Eerste Kamer en 0 zetels in het Europees Parlement.

Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=DENK&oldid=823457"