Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

JA21

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Juiste Antwoord 21 (JA21)

JA21 logo.svg

Oprichting 18 december 2020
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts
Stroming Liberaal-conservatisme
Conservatief-liberalisme
Euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Joost Eerdmans & Annabel Nanninga
Partijleider Joost Eerdmans
Partijvoorzitter Adrien de Boer
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Annabel Nanninga
- Tweede Kamer Joost Eerdmans
- Europees Parlement Rob Roos
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
7 van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
3 van de 29
- Provinciale Staten
35 van de 570
- Gemeenteraden
3 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 324
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Europese Conservatieven en Hervormers
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

JA21, voluit het Juiste Antwoord 21, is een politieke partij in Nederland. Sinds 18 december 2020 is medeoprichter Joost Eerdmans de voorzitter.

De partij is liberaal-conservatief en conservatief-liberaal, en is daarmee zowel conservatief als liberaal. Zo wil de partij immigratie beperken. Daarnaast is de partij rechts, wat betekent dat de partij voor een kleine overheid is en vindt dat de overheid zo min mogelijk moet ingrijpen in de economie.

Geschiedenis

JA21 werd op 18 december 2020 opgericht door Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Eerdmans en Nanninga waren eerder lid van Forum voor Democratie en stonden ook al op een voorlopige kieslijst voor het FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Eerdmans stond op nummer 4 en Nanninga stond als lijstduwer onderaan de lijst. De twee stapten uit de partij, nadat berichten uit een app-groep van de jongerentak van de FvD uitlekten. Deze berichten bevatten racisme, fascisme, antisemitisme en homofobie als ook verheerlijking van rechts-extremisten als Anders Breivik en Brenton Tarrant. Ook ergerden de twee leden zich aan uitingen van partijleider Thierry Baudet. Eerdmans en Nanninga besloten vervolgens een eigen partij op te richten dat het gat tussen de VVD en PVV moest opvullen.

Op 20 december 2020 besloot de gehele FvD-fractie in het Europees Parlement over te stappen naar JA21. Twee dagen later stapten ook zeven Eerste Kamerleden over naar JA21 onder de naam Groep-Nanninga. Op 16 januari 2021 verlieten ook drie leden in het provincieraad van Noord-Brabant het FvD om over te stappen naar JA21. Hierna stapten ook enkele leden in andere provincieraden over naar JA21. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalde JA21 drie zetels in de Tweede Kamer.

Organisatie

De partij heeft drie zetels in de Tweede Kamer. Daarnaast is de partij vertegenwoordigd in de Eerste Kamer (onder de naam fractie-Nanninga), de Provinciale Staten, het Europees Parlement en met in totaal drie zetels in gemeenteraden. Dit komt omdat eerder verkozen leden van Forum voor Democratie, de Groep-Otten en het CDA naar de partij zijn overgestapt. Ook heeft een oud-wethouder van de SGP uit Staphorst zich aangesloten bij JA21.

Galerij

Externe links

Website van JA21


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=JA21&oldid=680251"