Tweede Kamer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tweede Kamer, of officieel Tweede Kamer der Staten-Generaal is één van de twee kamers van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden (het Nederlands parlement). Naast een Tweede Kamer is er ook een Eerste Kamer.

De Tweede Kamer is belangrijker dan de Eerste Kamer, hier worden veel beslissingen over Nederland genomen. De Tweede Kamer maakt en ontwerpt de wetten die de Eerste Kamer dan moet goedkeuren. Er zitten 150 leden in de Tweede Kamer. Zij heten Tweede Kamerleden of volksvertegenwoordigers. De Kamerleden zijn verspreid over verschillende politieke partijen. Politieke partijen zijn groepjes mensen die hetzelfde over veel dingen denken: Je hebt christelijke partijen, liberale partijen, sociaaldemocratische partijen, enzovoorts.

De Tweede Kamer zit in Den Haag, aan het Binnenhof. De voorzitter van de Tweede Kamer heet Vera Bergkamp. De Tweede Kamer is te vergelijken met de Kamer van Volksvertegenwoordigers in België.

Geschiedenis

De Tweede Kamer in 1980 op de oude locatie (de Oude Zaal).

De Tweede Kamer is opgericht in 1815. Toen telde de Tweede Kamer slechts 100 leden. De vergaderingen waren besloten, maar de Belgen (België hoorde toen nog bij Nederland) waren het hier niet mee eens. Een jaar later werd besloten om de vergaderingen openbaar te maken. In 1859 werd er zelfs een balkon geplaatst in de Tweede Kamer voor de pers.

Als je de zaal van de Eerste en Tweede Kamer met elkaar vergelijkt, zie je een verschil. Het Tweede Kamergebouw is namelijk veel moderner, dan die van de Eerste Kamer. Hoe dit kan? Vroeger zat de Tweede Kamer in de Oude Zaal. Deze kwam uit de 18de eeuw. Alles ging goed, tot dat in 1956 werd besloten om de Tweede Kamer meer leden te geven. In plaats van 100 leden moesten er nu 150 leden te zaal in. De zaal werd te krap, waardoor er een nieuwe werd gebouwd. In 1992 werd de nieuwe zaal in gebruik genomen.

Taken

Wetten maken en aannemen

Eén van de ingangen van de Tweede Kamer.

Eén van de belangrijkste taken van de Tweede Kamer is het aannemen of afwijzen van wetten. Die kunnen ze zelf hebben bedacht óf ze zijn door de regering bedacht. Ook kunnen burgers zelf een voorstel geven aan de Tweede Kamer (het zogeheten burgerinitiatief).

Als de Tweede Kamer een wet heeft aangenomen, wordt deze wet ook nog gecontroleerd door de Eerste Kamer. Zij kijken of de wet wel goed in elkaar zit en er geen foutjes zijn gemaakt. Als de Eerste Kamer ook de wet heeft aangenomen komt de wet in een wetboek te staan. Dat betekent dat iedereen die zich in Nederland bevindt zich eraan moet houden. De regering moet ervoor zorgen dat deze wet wordt uitgevoerd door de overheid (bijv. voor snelheidscontroles bij een verkeerswet).

Leden van de Tweede Kamer kunnen ook vragen stellen aan de regering. Dan moeten ze ook antwoord krijgen.

Controleren van de regering

Een andere belangrijke taak is het controleren van de regering. De regering bestaat uit ministers en een minister-president. De Tweede Kamer kijkt of zij hun werk wel goed doen. Mochten er (grote) fouten zijn, dan mogen kamerleden vragen stellen aan de minister. Dit mag via een brief of mail, waarop de minister schriftelijk antwoord moet geven, of de minister moet naar de Tweede Kamer toe komen. Er vindt dan een debat plaats. De minister moet alle vragen eerlijk beantwoorden. Doet hij dit niet, dan kan de minister een motie van wantrouwen krijgen van de Tweede Kamer. Als die wordt aangenomen vertrouwt een meerderheid van de kamerleden de minister niet meer en daarom moet deze dan aftreden.

Bij heel grote problemen kan het weleens onduidelijk zijn wie precies de fout maakte en hoe alles is gebeurd. Dan kan de Tweede Kamer een parlementaire enquêtecommissie maken. In deze commissie zitten een aantal Tweede Kamerleden, die zich gaan bezighouden met het probleem. Ze ondervragen betrokken personen en doen onderzoek. Uiteindelijk komt er een rapport. Hierover gaat de Tweede Kamer dan stemmen. Op deze manier kunnen de andere taken ook goed worden uitgevoerd.

Verkiezingen & het vormen van de regering

Elke vier jaar kiezen alle volwassenen in Nederland de leden van de Tweede Kamer. Ze stemmen op een kandidaat. Kandidaten horen vaak bij een politieke partij, maar dat hoeft niet per se. Hoe meer mensen op een bepaalde partij stemmen, hoe meer zetels deze partij krijgt. Als een partij veel zetels heeft, heeft die meer macht.

Na de verkiezingen gaan de partijen met elkaar in overleg.

  • Vaak wordt er eerst een informateur aangesteld. Hij of zij gaat onderzoeken welke partijen eventueel met elkaar kunnen en willen gaan samenwerken in de nieuwe regering. Daarvoor gaat hij informeren bij de fracties van de partijen waarvan leden in de Tweede Kamer gekozen zijn. De informateur kijkt ook of er eventueel problemen zijn.
  • Daarna komt er een formateur die gaat bespreken hoe een nieuw kabinet zou kunnen worden samengesteld: 'geformeerd'. Meestal is dat de man of vrouw die waarschijnlijk minister-president zal gaan worden en komt bijna altijd uit de grootste partij. De partij met de meeste zetels begint dan het overleg. De partijen proberen samen het eens te worden over verschillende onderwerpen. Als dat lukt, kunnen ze samen een regering (coalitie) vormen.
  • Daarna worden onder de coalitiepartijen de verschillende ministersposten verdeeld. Het aantal ministeries kan verschillen van het aantal ministers. Elke minister heeft ook een of meer 'hulpjes': die worden staatssecretarissen genoemd.
  • Als de regering gevormd is, gaan de nieuwe ministers en de minister-president naar de koning. Dan worden die beëdigd en wordt er een foto gemaakt op het het bordes van paleis Huis ten Bosch, het werkpaleis van de koning. Als dat achter de rug is worden alle staatssecretarissen beëdigd en kan het nieuwe kabinet beginnen.

De partijen die niet in de coalitie zitten, zitten in de oppositie. Omdat er 150 zetels zijn in de Kamer, probeert de regering altijd in totaal minimaal 76 zetels te hebben, dan hebben ze namelijk de meerderheid. Als de regering de meerderheid heeft, kunnen ze hun plannen makkelijker laten goedkeuren door de Tweede Kamer.

De algemene beschouwingen

Elk jaar vindt op de derde dinsdag in september Prinsjesdag plaats. De regering maakt dan alle plannen voor het volgende jaar bekend. Deze plannen staan in de troonrede die wordt voorgelezen door onze koning, Willem-Alexander. Later in de middag gaat de minister van Financiën naar de Tweede Kamer met het bekende koffertje. Hierin zit de Miljoenennota. Dat is een korte uitleg van de Rijksbegroting voor het volgende jaar. Dus hoe de regering denkt dat de plannen die ze hebben gemaakt betaald kunnen worden. De dagen na Prinsjesdag wordt er in de Tweede kamer over de Rijksbegroting gedebatteerd en gestemd: dat zijn de algemene beschouwingen. De Tweede Kamer moet namelijk de plannen goedkeuren, voordat ze kunnen worden uitgevoerd. Vaak lukt dit niet in één keer en moeten er dingen worden aangepast.

De partijen

Het logo van de Tweede Kamer

Op dit moment zitten er 18 partijen in de Tweede Kamer en 1 onafhankelijk lid. Voor de laatste verkiezingen, in 2021, waren dit er nog 13. Daarnaast waren er nog 2 onafhankelijke kamerleden. Dat kwam omdat er soms ook in partijen ruzie ontstaat. Dan kunnen Kamerleden ervoor kiezen om voor zichzelf verder te gaan, zonder hun partij. Ze splitsen zich dan af.

Politieke partij zetels Fractievoorzitters
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) 34 Mark Rutte
Democraten 66 (D66) 24 Sigrid Kaag
Partij voor de Vrijheid (PVV) 17 Geert Wilders
Christen-Democratisch Appèl (CDA) 14 Wopke Hoekstra
Socialistische Partij (SP) 9 Lilian Marijnissen
Partij van de Arbeid (PvdA) 9 Lilianne Ploumen
GroenLinks (GL) 8 Jesse Klaver
Partij voor de Dieren (PvdD) 6 Esther Ouwehand
ChristenUnie (CU) 5 Gert-Jan Segers
Forum voor Democratie (FvD) 5 Thierry Baudet
JA21 3 Joost Eerdmans
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 3 Kees van der Staaij
DENK 3 Farid Azarkan
Groep-Van Haga 3 Wybren van Haga
Volt Nederland 2 Laurens Dassen
BoerBurgerBeweging (BBB) 1 Caroline van der Plas
BIJ1 1 Sylvana Simons
Fractie-Den Haan 1 Liane den Haan
Lid-Gündoğan 1 Nilüfer Gündoğan
Lid-Omtzigt 1 Pieter Omtzigt
Totaal 150

Externe Links

Test je kennis

Opdracht

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Kamer&oldid=777380"