Vergaderzaal van de Tweede Kamer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de vergaderzaal

De Vergaderzaal van de Tweede Kamer (plenair) is de opperzaal van het Nederlandse parlement. Hier zetelt en vergadert de Tweede Kamer. De zetels met de volksvertegenwoordigers zijn blauw. In deze vergaderzaal worden allerlei belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot het welzijn van Nederland.

Ontwerp

De Kamer is ontworpen door de beroemde architect Pi de Bruin. De nieuwe zaal werd gebouwd, omdat de oude vergaderzaal te klein werd.

Voor de achterwand zijn twee vakken ingericht. De eerste voor het kabinet en de tweede voor de Voorzitter van de Tweede Kamer. Daartussen bevindt zich een plank met microfoon, waar politici hun zegje kunnen doen. In het midden van de kamer staat een hoog bureau met meer dan vier microfoons. Hier kunnen volksvertegenwoordigers hun collega's onderbreken en vragen stellen.

In de vorm van een theater staan er tafels met zeeblauwe stoelen waar de kamerleden plaatsnemen. Deze stoelen heten zetels en kunnen worden verkregen door stemmen te winnen. Op elke stoel staat het wapen van het Nederlandse koningshuis afgebeeld. De voorzitter zit altijd hoger dan de rest van de kamer. Boven zijn er "balkonnetjes" ingericht voor toeschouwers.

Er ligt een lichtgroen tapijt op de grond. Aan de muur hangt een kunstwerk wat geschilderd is door Ruud van de Wint.

Door een kleine, doorzichtige deur krijgt men toegang tot de kamer. Journalisten mogen in de kamer wandelen om foto's te maken, maar "toeschouwers" mogen alleen op de tribune zitten.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vergaderzaal_van_de_Tweede_Kamer&oldid=651685"