Oude Zaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Oude Zaal tijdens een toespraak in 2014

De Oude Zaal is een zaal op het Binnenhof in Den Haag. De Oude Zaal is de voormalige vergaderzaal van de Tweede Kamer. Tussen 1815 en 1992 vergaderde de Tweede Kamer in de Oude Zaal. Tegenwoordig vergadert de Tweede Kamer in de nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Tegenwoordig wordt de Oude Zaal gebruikt voor speciale gelegenheden. Ook kan de Oude Zaal tijdens rondleidingen bezocht worden.

Geschiedenis

Stadhouder Willem V gebruikte het Binnenhof als paleis. Een paleis heeft natuurlijk vaak een balzaal en zo ook het Binnenhof. In 1777 werd de balzaal gebouwd. Toch was de zaal slechts kort in gebruik en ook niet altijd. Nadat de Bataafse Republiek werd gesticht, werd de Oude Zaal de vergaderzaal van de Nationale Vergadering in 1796. Ook dit duurde niet lang. De Bataafse Republiek werd Koninkrijk Holland en uiteindelijk onderdeel van Frankrijk.

De Tweede Kamer in 1980. Je kunt nog de krappe bankjes zien.

Toen Nederland weer een koninkrijk werd, maakte koning Willem I van de Oude Zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer in 1815. De Tweede Kamer telde toen slechts 100 leden en dat paste goed in de Oude Zaal (tegenwoordig zijn het er 150). Op 16 oktober 1815 was de eerste vergadering van de Tweede Kamer in de zaal. Nederland kreeg meer inwoners en daarom kreeg de Tweede Kamer 150 leden. Goed voor de democratie, maar de zaal groeide niet mee. De groene bankjes in de zaal waren te krap. Je moest er met z'n drieën opzitten. Ook was het balkon te klein voor het groeiende aantal journalisten. De zaal was bekend vanwege de grote groene gordijnen. Achter deze gordijnen werd nog weleens doorgesproken, zonder dat het publiek of de journalisten het zagen.

In 1992 was het genoeg geweest. Na 177 jaar verhuisde de Tweede Kamer naar de nieuwe zaal, waar de Tweede Kamer nog steeds zit. De zaal werd speciaal gebouwd voor de verhuizing en is ruimer en groter dan de Oude Zaal. De Oude Zaal werd hierna gerestaureerd. Toch ziet de Oude zaal er niet helemaal uit zoals de balzaal. Zo is het tapijt anders en hangen er moderne kroonluchters aan het plafond. Alles is ontworpen door Jan van den Dobbelsteen. Ook verdwenen de bekende groene gordijnen en de bankjes. De bankjes zijn haast allemaal vernietigd. Er staan slechts een paar nog bij ProDemos en in de Van Someren-Downerzaal. Tegenwoordig wordt de Oude Zaal nog gebruikt voor toespraken en bij speciale gelegenheden. Tijdens de coronapandemie werd de zaal ook gebruikt voor commissievergaderingen.

De moderne toevoegingen aan de Oude Zaal kregen vaak kritiek. Sommige mensen vinden namelijk dat het tapijt en de kroonluchters de zaal teniet doen. In 2019 werd daarom besloten om de Oude Zaal weer in oude stijl terug te brengen. Dit betekent dat het tapijt en de kroonluchters verwijderd worden. Het idee is om de Oude Zaal een commissiezaal te maken, waar commissies van de Tweede Kamer kunnen vergaderen. De Oude Zaal wordt helemaal gerenoveerd als vóór 1992 en zelfs de groene bankjes worden nagemaakt.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oude_Zaal&oldid=802090"