Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Oude Zaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Oude Zaal tijdens een toespraak

De Oude Zaal is een zaal op het Binnenhof in Den Haag. Vroeger vergaderde de Tweede Kamer hier, maar het is in 1777 gebouwd als balzaal.

Stadhouder Willem V gebruikte het Binnenhof als paleis. Een paleis heeft natuurlijk vaak een balzaal en zo het Binnenhof. In 1777 werd de balzaal gebouwd. Toch was de zaal slechts kort in gebruik en ook niet altijd. Nadat de Bataafse Republiek werd gesticht, werd de Oude Zaal de vergaderzaal van de Nationale Vergadering in 1796. Ook dit duurde niet lang. De Bataafse Republiek werd Koninkrijk Holland en uiteindelijk onderdeel van Frankrijk. Toen Nederland weer een koninkrijk werd, maakte koning Willem I van de Oude Zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer in 1815. De Tweede Kamer telde toen slechts 100 leden en dat paste goed in de Oude Zaal (tegenwoordig zijn het er 150). Op 16 oktober 1815 was de eerste vergadering van de Tweede Kamer in de zaal.

Nederland kreeg meer inwoners en daarom kreeg de Tweede Kamer meer leden. Goed voor de democratie, maar de zaal groeide niet mee. De groene bankjes in de zaal waren te krap. Je moest er met z'n drieën opzitten. Journalisten en publiek zaten op het balkon. De zaal was bekend vanwege de grote groene gordijnen. Achter deze gordijnen werd nog weleens doorgesproken, zonder dat het publiek of de journalisten het zagen.

In 1992 was het genoeg geweest. Na 177 jaar verhuisde de Tweede Kamer naar de nieuwe zaal, waar de Tweede Kamer nog steeds zit. De zaal werd speciaal gebouwd voor de verhuizing en is ruimer en groter dan de Oude Zaal. De Oude Zaal werd hierna gerestaureerd. Toch ziet de Oude zaal er niet helemaal uit zoals de balzaal. Zo is het tapijt anders en hangen er moderne kroonluchters aan het plafond. Alles is ontworpen door Jan van den Dobbelsteen. Ook verdwenen de bekende groene gordijnen en de bankjes. De bankjes zijn haast allemaal vernietigd. Er staan slechts een paar nog bij ProDemos en in de Van Someren-Downerzaal. Tegenwoordig wordt de Oude Zaal nog gebruikt voor toespraken en bij speciale gelegenheden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oude_Zaal&oldid=702795"