Koninkrijk Holland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koningrijk Holland
Royaume de Hollande

Flag of the Netherlands.svgCoat of Arms of the Kingdom of Holland (1808).svg

Map Kingdom of Holland 1807-nl.svg

Concordia res parvae crescunt
Eendracht maakt macht

Hoofdstad Den Haag (1806-1808)
Utrecht (1808-1808)
Amsterdam (1808-1810)
Oppervlakte Rond de 48.000 km²
Aantal inwoners Rond de 2.000.000
Talen Nederlands, Nedersaksisch, Fries, Frans
Religie Rooms-katholicisme, protestantisme
Nationale feestdagen Lodewijks naamdag (25 augustus)
Lodewijks verjaardag (2 september)
Adellijk huis Huis Bonaparte
Volkslied geen
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

Het Koninkrijk Holland was de officiële naam van Nederland tussen 1806 en 1810. De koning van dit koninkrijk was toen Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte. Het Koninkrijk Holland was daarmee een vazalstaat van Frankrijk. De naam Koninkrijk Holland komt van het grootste gewest van die tijd, Holland.

Geschiedenis

Het Koninkrijk Holland was opgericht om het Bataafs Gemenebest te controleren. Tijdens de Vierde Coalitieoorlog veroverde Frankrijk delen van Pruisen en Rusland. De twee gebieden werden een nieuw departement, Oost-Friesland. Het departement werd aan het Koninkrijk Holland toegevoegd.

Napoleon benoemde zijn broer Lodewijk tot koning van Holland. Lodewijk luisterde niet altijd even goed naar zijn broer, maar hierdoor werd hij wel populair onder het Nederlandse volk. Lodewijk Napoleon bestuurde het koninkrijk vanuit Amsterdam. Dit werd daarom ook de nieuwe hoofdstad van Nederland.

In 1810 was Napoleon er klaar mee dat zijn broer niet naar hem luisterde. Frankrijk annexeerde het Koninkrijk Holland en zo kwam er een einde aan dit koninkrijk.

Bestuurlijke Indeling

Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland


Het Koninkrijk Holland was verdeeld in een aantal departementen. Deze departementen komen overeen met de huidige provincies. De departementen zijn:

Koningen

Bijna tijdens het hele Koninkrijk Holland was Lodewijk Napoleon Bonaparte de koning van Holland. Hij heeft ongeveer vier jaar geregeerd en hierna trad hij af. Lodewijk Napoleon Bonaparte was volgens het volk een goede koning, zo zocht hij slachtoffers onder het puin bij de Leidse Buskruitramp en ging hij reizend door het land om te kijken bij het volk. Echter was Lodewijk een soort van verlengstuk van zijn broer (Napoleon Bonaparte) en was er eigenlijk alleen om belasting te heffen die vervolgens ging naar de Franse schatkist. Toch begon Lodewijk meer om het Nederlandse volk te geven en hief daarom weinig belasting voor de Fransen. Na vier jaar was zijn broer Napoleon Bonaparte hier klaar mee en wilde Nederland innemen. Lodewijk Napoleon is uiteindelijk uit zichzelf afgetreden en gevlucht naar Frankrijk, waar hij uiteindelijk ook stierf en werd begraven. Nadat Lodewijk in 1810 troonsafstand deed, werd hij opgevolgd door zijn zoon Napoleon Lodewijk Bonaparte. Hij regeerde onder de naam Lodewijk II. Echt lang heeft hij niet geregeerd, hij was namelijk maar dertien dagen koning. Hortense de Beauharnais was in die tijd officieel regentes van Koninkrijk Holland.

Nalatenschap

Door het Koninkrijk Holland is veel in Nederland veranderd en uit deze tijd zijn ook dingen overgebleven. Lodewijk Napoleon Bonaparte heeft hier aan bijgedragen. Veel Nederlanders wisten niet wat een koninkrijk precies inhield, aangezien ze in een republiek leefden. Door het Koninkrijk Holland kreeg Nederland zijn huidige hoofdstad, namelijk Amsterdam. Ook het werd het Amsterdamse stadhuis een paleis, namelijk het Paleis op de Dam. Lodewijk Napoleon Bonaparte zorgde ervoor in deze tijd dat Nederland meer op een land begon te lijken. Voor het Koninkrijk Holland konden de Groningers bijvoorbeeld de Limburgers niet verstaan, wat tegenwoordig wel zo is. Ook werd het Rijksmuseum opgericht. Net als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Bibliotheek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Holland&oldid=695910"