Bourgondische Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bourgondische Nederlanden
Cross of Burgundy-Gules and Link.svg
Karte Haus Burgund 4 EN.png

De Bourgondische Nederlanden, inclusief het Hertogdom Bourgondië.

Talen Diets, Waals, Luxemburgs, Frans
Religie Rooms-katholicisme
Adellijk huis Huis Bourgondië
Bestuursvorm Monarchie
Portaal Portal.svg Geschiedenis
Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland

De Bourgondische Nederlanden is de naam voor de tijd waarin een groot deel van Nederland en België werd gestuurd door Hertogdom Bourgondië. Dit wordt ookwel de Bourgandische Tijd genoemd. De Bourgondische Nederlanden bestonden van 1384 tot aan 1482. Hierna werden de Nederlanden bestuurd door leden van Huis Habsburg en vanaf toen heette de Nederlanden de Habsburgse Nederlanden. De Bourondische Nederlanden hoorden grotendeels bij de Bourgondische Kreits.

Geschiedenis

Ontstaan

1384 wordt gezien als het begin van de Bourgondische Nederlanden. Toen ontstonden de graapschappen Vlaanderen en Artesië. Filips de Stoute was prins in het Huis Valois en ook hertog van Bourgondië. Hij had een kleinzoon, Filips de Goede. Filips de Goede werd heerser van veel gewesten. Dit kon hij doen door middel van erfenissen en trouwen. Hij kreeg hierdoor veel gebied:

Daarnaast maakte de prinsbisdommen Luik en Utrecht en Aartsbisdom Kamerijk deel uit van zijn rijk. In 1430 stichtte hij de Orde van het Gulden Vlies. En zo ontstonden de Bourgondische Nederlanden.

Unie

In het begin waren de Bourgondische Nederlanden een soort unie. Elk gewest had zijn eigen leider. Hierdoor waren er binnen de gewesten verschillen tussen rechten, wetten en tradities. De vorst van de Bourgondische Nederlanden regeerde elk gewest via de Staten-Provinciaal. Dit was een soort instelling. In de instelling hadden er 3 groepen voor het zeggen. De adel, de geestelijken en de steden. Het idee achter de Staten-Provinciaal was eigenlijk dat de 3 groepen de vorst om een mening konden vragen en ook andersom. De 3 groepen leverde belasting aan de vorst.

Centraal bestuur

Filips de Goede wilde een centraal bestuur op richten. Dit betekend dat het land vanuit één plek bestuurd werd. Hier tegen was veel verzet, maar uiteindelijk lukte dit Filips ook. Filips deed dit naar idee van Frankrijk, waar ze dit al hadden. Filips richtte de Hertogelijke hofraad op. Hierin zaten de belangrijkste edelen en geestelijken. De hofraad adviseerde de hertog over allerlei dingen die met het bestuur van het land hadden te maken. De hofraad was ook de belangrijkste instelling van het land. In 1463 werden de Staten-Generaal opgericht. Dit bestond uit vertegenwoordigers van alle gewesten. Zo kon de hertog meer tijd winnen en kon hij zijn wil makkelijker laten doordringen.

Karel de Stoute

Karel de Stoute werd de nieuwe hertog van de Bourgondische Nederlanden. Hij zette het centrale bestuur van zijn vader verder door. Hij bracht ook de 3 rekenkamers samen tot een rekenkamer in Mechelen, hiervoor was er een in Den Haag, een in Brussel en een in Rijsel. Ook zorgde hij voor het einde van Prinsbisdom Luik. Luik was al drie keer in opstand gekomen tegen de Bourgondische Nederlanden. Zij wilde graag bij Frankrijk horen. Karel zorgde ervoor dat bijna het hele prinsbisdom werd verwoest. Van 1471 kwamen er meer oorlogen tussen de gewesten onderling.

Einde

Karel de Stoute overleed uiteindelijk bij de Slag bij Nancy. Hierdoor kwam een groot gedeelte van het Bourgondië in handen van Frankrijk, behalve grote delen van de Bourgondische Nederlanden. Karel's dochter Maria van Bourgondië werd de nieuwe hertogin. Zij trouwde met Maxiliaan I van Oostenrijk. Hierdoor werden de Bourgondische Nederlanden onderdeel van Huis Habsburg en werden vanaf 1477 de Habsburgse Nederlanden genoemd.

Hertogen

Hieronder zie je alle hertogen van de Bourgondische Nederlanden:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bourgondische_Nederlanden&oldid=423439"