Bataafs Gemenebest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bataafsch Gemeenebest

Statenvlag.svg Element uit de vlag van de marine van de Bataafse Republiek.svg

Bataafs gemenebest.jpg

Een en onverdeelbaar sterk

Hoofdstad Den Haag
Aantal inwoners Rond de 2.178.000 (in 1806)
Talen Nederlands
Religie Rooms-katholicisme, protestantisme
Bestuursvorm Republiek
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

Het Bataafs Gemenebest was een republiek dat tussen 1801 en 1806 bestond. Het bevatte een erg groot deel van het huidige Nederland. Het is gevormd naar het idee van het Eerste Franse Republiek en dat republiek heeft de Bataafs Gemenebest ook geholpen. Ook was de Bataafs Gemenebest een bondgenoot en vazalstaat van Frankrijk. De Bataafs Gemenebest bestond van 1801 tot en met 1806. Het was de opvolger van het Bataafse Republiek en de voorganger van Koninkrijk Holland. De hoofdstad was Den Haag.

Geschiedenis

Hoewel de Bataafs Gemenebest maar zes jaar bestond, heeft het een lange geschiedenis die teruggaat naar de tijd ervoor. Vroeger ontstond het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw. Toen deze Gouden Eeuw afgelopen was, bestond het republiek nog steeds. De mensen in het republiek vonden dat de stadhouder zich als een koning gedroeg en wilde daarom een echt republiek waarin iedereen gelijk was. In Frankrijk was dit al gebeurd tijdens de Franse Revolutie en in Nederland ontstond deze ook, de Bataafse Revolutie. De stadhouder en zijn gezin vluchtte naar Engeland en Nederland werd een republiek. Met hulp van de Fransen werd het Bataafse Republiek gesticht.

In 1801 veranderde Frankrijk de grondwet. Dit betekende het einde van het Bataafse Republiek, maar de Bataafs Gemenebest ontstond. De staatsinrichting veranderde haast helemaal. De gewesten werden weer hersteld naar de oude grenzen, er kwam een nieuw parlement (het Staatsbewind) en alles wat met het rechten te maken had werd behandeld door een rechter. In 1805 wilde Napoleon dat de Bataafs Gemenebest een republiek werd met één leider. Hij vond dat Rutger Jan Schimmelpenninck dit moest zijn en werd vanaf toen raadpensionaris. Hij zorgde ervoor dat er vijf departementen(ministeries) kwamen. Dit waren Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Marine en Oorlog). In 1806 vertrouwde Napoleon de republiek niet meer. Hij stichtte Koninkrijk Holland en zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte werd koning. Dit betekende het einde van de Bataafs Gemenebest.

Ligging van de departementen.

Departementen

De Bataafs Gemenebest bestond uit acht departementen. Ze zijn een beetje gelijk aan de huidige Nederlandse provincies. Alleen bestaan Flevoland en Limburg nog niet, Zuid- en Noord-Holland waren één departement en Drenthe hoorde bij Overijssel. De volgende departementen waren er (met hoofdstad erachter)

Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bataafs_Gemenebest&oldid=648522"