Bataafs-Brabant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging in het Bataafs Gemenebest

Bataafs-Brabant was tussen 1796 en 1799 een gewest van het Bataafse Republiek en tussen 1802 en 1807 een departement van het Bataafs Gemenebest. Beide keren was de hoofdstad 's-Hertogenbosch.

Bataafse Republiek

Bataafs-Brabant was de opvolger van Staats-Brabant. In 1795 werd Staats-Brabant onderdeel van de Eerste Franse Republiek. Een paar maanden later werd het weer teruggeven aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Bataafse Revolutie werd de naam van de republiek veranderd in Bataafse Republiek. De Bataafse Republiek veranderde de namen van haar gewesten en soms ook de grenzen. Hierdoor ontstond Bataafs-Brabant.

In 1796 werd het officieel een gewest. Toch bestond dit gewest niet lang. De Bataafse Republiek veranderde toen de grenzen van haar gewesten en de gewesten werden departementen. Hierbij werd er geen rekening gehouden met de grenzen van de oorspronkelijke gewesten. In 1799 werd Bataafs-Brabant in tweeën gesplitst. Het westelijke deel werd gegeven aan het Departement van de Schelde en Maas en het oostelijke deel vormde het Departement van de Dommel.

Departement

In 1802 werden de grenzen binnen de Bataafse Republiek opnieuw in gedeeld. De Bataafse Republiek heette vanaf toen het Bataafs Gemenebest. De hoofdstad was net als bij het gewest 's-Hertogenbosch. Toch was er één verandering. Vroeger hoorde de stad Willemstad op Curaçao bij Bataafs-Brabant. Vanaf toen hoorde het bij het Departement Holland. Een paar jaar later kwam er ook een einde aan het Bataafs Gemenebest. Nederland werd toen onderdeel van Frankrijk en heette toen Koninkrijk Holland. Dit gebeurde in 1806. Een jaar later, in 1807, kwam er een einde aan het departement Bataafs-Brabant. Het departement heette daarna departement Brabant. Het ging niet alleen om een wijziging van de naam, ook kwamen er een aantal plaatsen anders te liggen. Maar verder veranderde er weinig.

In 1810 werd het departement ten slotte opgeheven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bataafs-Brabant&oldid=757784"