Departement Zeeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bataafs Gemenebest

Het departement Zeeland was een departement dat onderdeel van het Bataafs Gemenebest en later koninkrijk Holland. Het bestond tussen 1802 en 1810. De hoofdstad van het departement was Middelburg.

Bij de oprichting van het Bataafs Gemenebest in 1801 werd besloten om de oude gewesten te herstellen, maar dan in de vorm van departementen. Tijdens de Bataafse Republiek, de voorganger van het Gemenebest, waren deze namelijk afgeschaft en vervangen door gewesten met hele andere grenzen. Zo maakte Zeeland deel uit van het departement van de Schelde en Maas. Het departement Zeeland had precies dezelfde grenzen als het graafschap Zeeland, in de tijd van de Republiek. Alleen maakte ook de stad Sommelsdijk deel uit van Zeeland.

In 1805 werd Sommelsdijk ook gegeven aan het departement Holland. Na de oprichting van koninkrijk Holland in 1806 werd ook de polder Hinkelenoord aan het departement Brabant gegeven. Tussen 1807 en 1810 vonden er steeds wijzigingen in het departement Zeeland plaats. De stad Vlissingen werd in 1808 aan het Franse Scheldedepartement toegevoegd, Nieuw-Vossemeer in 1809 aan het departement Brabant en later dat jaar werd ook het eiland Walcheren aan het Scheldedepartement toegevoegd nadat de Britten via het eiland Frankrijk probeerde aan te vallen.

In 1810 werd het departement Zeeland onderdeel van Frankrijk. Walcheren werd toen weer aan het departement toegevoegd en heel Zeeland werd onderdeel van het Franse departement Twee Neten. Echter wilde de burgemeester van Middelburg dit niet en daardoor werd departement Zeeland een zelfstandig departement onder de naam Monden van de IJssel.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Departement_Zeeland&oldid=626767"