Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Departement Gelderland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bataafs Gemenebest

Het departement Gelderland was een departement in de Nederlanden dat onderdeel uitmaakt van het Bataafs Gemenebest en later Koninkrijk Holland. Het departement bestond tussen 1802 en 1810. De hoofdstad van het departement was Arnhem.

Toen het Bataafs Gemenebest in 1802 werd opgericht herstelde men de oude gewesten uit de tijd van de Republiek, maar dan in de vorm van departementen. In de tijd van de Bataafse Republiek waren deze namelijk vervangen door departementen met hele andere grenzen. Zo was Gelderland verdeeld onder het departement van de Oude IJssel, het departement van de Rijn en het departement van de Dommel. Het Departement Gelderland had precies dezelfde grenzen als het hertogdom Gelre in de tijd van de Republiek. Echter was er een klein verschilletje. De heerlijkheid Culemborg en de heerlijkheid Buren waren hoorden in de tijd van de Republiek niet bij Gelre, zelfs niet bij de Republiek. In het Bataafs Gemenebest werden ze echter aan Gelderland toegevoegd.

Na de oprichting van het Koninkrijk Holland in 1806 werden de grenzen iets gewijzigd. Zo gingen de dorpen Oijen en Dieden naar het departement Brabant, aangezien de Maas als grens werd aangewezen en deze aan de andere kant ervan lagen.

Op 16 maart 1810 werd het zuidelijke gedeelte van het departement door Frankrijk geannexeerd en omgetoverd in het departement Monden van de Rijn. Later werd het gehele Koninkrijk Holland door het Eerste Franse Keizerrijk geannexeerd. Het overige deel van departement Gelderland ging verder onder de naam departement Boven-IJssel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Departement_Gelderland&oldid=648915"