Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Departement Friesland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bataafs Gemenebest

Departement Friesland was een departement in de Nederlanden, wat onderdeel was van het Bataafs Gemenebest en later van Koninkrijk Holland. Het departement bestond van 1802 tot 1810. De hoofdstad was Leeuwarden.

Toen het Bataafs Gemenebest in 1801 werd opgericht besloot men de oorspronkelijke gewesten te herstellen, maar wel in de vorm van departementen. Friesland was daarvoor verdeeld tussen het departement van de Eems en het departement van de Oude IJssel. Beide departementen waren onderdeel van de Bataafse Republiek, de voorganger van het Bataafs Gemenebest.

Het departement Friesland had precies dezelfde grenzen als de heerlijkheid Friesland, in de tijd van de Republiek. Het enige verschil is dat Ameland wel bij het departement hoorde. Ameland was in de tijd van de Republiek een zelfstandig landje, dat geen onderdeel was van de Republiek.

Bij de overgang naar Koninkrijk Holland bleven de grenzen ongewijzigd. In 1810 werd dat koninkrijk opgeheven en werd het departement onder de naam Friesland onderdeel van het Eerste Franse Keizerrijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Departement_Friesland&oldid=687127"