Departement Overijssel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bataafs Gemenebest

Het departement Overijssel was een departement in de Nederlanden, dat onderdeel was van het Bataafs Gemenebest en Koninkrijk Holland. Het departement bestond van 1802 tot 1810. De hoofdstad was Zwolle.

Bij de oprichting van het Bataafs Gemenebest werden de oude gewesten hersteld, maar in de vorm van departementen. Tijdens de Bataafse Republiek was Nederland namelijk verdeeld in departementen met hele andere grenzen. Overijssel was toen onderdeel van het Departement van de Oude IJssel. Het departement Overijssel omvatte de vroegere heerlijkheid Overijssel en het landschap Drenthe in de tijd van de Republiek. Drenthe was in de tijd van de Republiek namelijk geen zelfstandig gewest en werd ook bestuurd vanuit Overijssel.

In 1806 werd echter het departement Drenthe opgericht bij de oprichting van het Koninkrijk Holland. Het departement Overijssel bleef bestaan, maar met minder grond. Toen het Koninkrijk Holland in 1810 werd geannexeerd door het Eerste Franse Keizerrijk kreeg Overijssel een andere naam; departement Monden van de IJssel.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Departement_Overijssel&oldid=513172"