Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Departement Stad en Landen van Groningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bataafs Gemenebest

Het departement Stad en Landen van Groningen was een departement van het Bataafs Gemenebest en bestond van 1802 tot 1807. De hoofdstad van het departement was Groningen.

Bij de oprichting van het Bataafs Gemenebest in 1801 werd besloten om de oude gewesten weer te herstellen, maar dan in de vorm van departement. De Bataafse Republiek, de voorganger van het Gemenebest, had de gewesten namelijk afgeschaft en vervangen door departementen met hele andere grenzen. Stad en Landen van Groningen maakte bijvoorbeeld deel uit van het Departement van de Eems. Het departement Stad en Landen van Groningen had precies dezelfde grenzen van het voormalige gewest Stad en Lande, in de tijd van de Republiek. Ook de voormalige generaliteitslanden Wedde en Westerwolde maakte er deel vanuit.

Toen in 1806 Koninkrijk Holland werd opgericht werd besloten om het departement op te heffen. Het departemen werd een jaar later vervangen door het departement Groningen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Departement_Stad_en_Landen_van_Groningen&oldid=513175"