Graafschap Holland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graafschap Holland

Counts of Holland Arms.svg Locator County of Holland (1350).svg Graafschap Holland rond 1350.

Hoofdstad geen, maar in feiten Den Haag
Bestuursvorm Graafschap
Portaal Portal.svg Nederland en Geschiedenis

Het Graafschap Holland was een graafschap van het Heilige Roomse Rijk en later een gewest van het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Rond 1100 is het Graafschap ontstaan en in 1795 is het door het Bataafse Republiek opgedeeld in 4 departementen.

Geschiedenis

Karel de Grote was koning van Frankische Rijk. Het Frankische Rijk besloeg toen een groot deel van Europa.

Het rijk was onderverdeeld in gouwen. Elke gouw werd bestuurd door een leenman. Doordat er weinig werd gehandeld, ruilden veel mensen spullen voor andere spullen. Dit kwam doordat er bijna geen handel was met het Byzantijnse Rijk en de moslims. Ook werden er haast geen munten geslagen. Leenmannen werden betaald door grond of andere spullen te geven. Hieruit ontstond een leenmannenstelsel, bekend als het feodalisme. Wie leenman werd was erfelijk bepaald. Als jouw vader dus leenman was, werd zijn oudste zoon de volgende leenman. Door de Capitulare van Quierzy werd het onmogelijk voor om een heel groot rijk te vormen. De leenmannen wilden steeds meer grond en gingen daarom ook oorlog voeren. Hierdoor ontstonden er graafschappen.

Uiteindelijk kwamen er meer problemen. Zo was er vaak ruzie over de verdeling van de grond en de Vikingen vielen het rijk ook vaak aan. In 880 kwam er daarom een verdrag, het Verdrag van Ribemont. Zo kwam er een einde aan het rijk, maar er kwam tegelijk een nieuw rijk en dat heette het Oost-Frankische Rijk, het latere Heilige Roomse Rijk. Nederland en België hoorden toen bij het Hertogdom Lotharingen. Dit hertogdom kwam bij het Oost-Frankische Rijk.

Uiteindelijk ontstond rond 1100 Graafschap Holland. Dit graafschap ontstond binnen het Heilige Roomse Rijk. Ook heeft het Graafschap Holland nog deel uitgemaakt van de Spaanse Nederlanden. Na de Tachtigjarige oorlog sloot het graafschap zich aan bij de Unie van Utrecht. Zo werd het een gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

In 1795 kwam er een einde aan het graafschap. Toen ontstond de Bataafse Republiek en werd het graafschap opgedeeld in 4 departementen. Dit waren:

Uiteindelijk werd later in 1802 het graafschap weer herenigd tot het Departement Holland. In 1807 werd dit weer opgedeeld in het Departement Amstelland en het Departement Maasland. Na de Franse bezetting werd Holland opnieuw herenigd tot de provincie Holland. Nog later werd deze provincie weer opgedeeld in de provincies die we nu kennen: Noord-Holland en Zuid-Holland.

Graven van Holland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van graven van Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Graafschap_Holland&oldid=576812"