's-Hertogenbosch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
's-Hertogenbosch
Den Bosch
Flag of 's-Hertogenbosch.svg
S-Hertogenbosch wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0796 (2019).svg

Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Talen
Inwoners 111.025
Oppervlakte 39,98 km²
Hoofdplaats(en) 's-Hertogenbosch
Hoofdstad
Burgemeester Jack Mikkers (VVD)
Gezaghebber
Bestuur D66, VVD, GroenLinks, Roosmalens Belang, CDA & PvdA
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 5200-5249, 5381-5383 & 5390-5392
Netnummer(s) 073
Volkslied
Nationale feestdag
Website Website
Portaal Portal.svg Nederland

's-Hertogenbosch, vaak afgekort tot Den Bosch is een stad en gemeente in Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Er wonen ruim 100.000 mensen en de oppervlakte is zo'n 39,98 km². De stad 's Hertogenbosch is ook de belangrijkste plaats in de gemeente 's Hertogenbosch, maar er horen nog een paar andere plaatsen bij de gemeente. Dat zijn namelijk de dorpen en gehuchten: Bokhoven, Deuteren, Dieskant, Empel, Engelen, Gewande, Hintham, Kruisstraat, Maliskamp, Meerwijk, Orthen, Oud-Empel en Rosmalen. Als je de hele gemeente zou meetellen, dan heeft Den Bosch 141.906 (1/1/2012) inwoners en heeft het een oppervlakte van 91,26 km². De huidige burgemeester is Jack Mikkers.

Geschiedenis

De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

In 1184 kreeg Den Bosch de toestemming van Godfried II om stad te worden. Den Bosch was op dat moment de 4de stad van Hertogdom Brabant. 's-Hertogenbosch is één van de oudste steden van Nederland.

In 1629 veroverde Frederik Hendrik 's-Hertogenbosch.

Den Bosch nu

's-Hertogenbosch is volgens de inwoners de 4de stad van Brabant, dat na Eindhoven, Tilburg en Breda. De stad is veel veranderd door de sluiting van enkele fabrieken. Nu is 's-Hertogenbosch meer een stad voor geldzaken.

In Den Bosch zit de grootste bierbrouwer van Nederland, Heineken. Ook het Vicki Brownhuis bevindt zich hier. Dit huis is een plek waar mensen met kanker en hun vrienden kunnen praten over hun problemen en steun kunnen zoeken.

Naam

Net als Den Haag heeft 's-Hertogenbosch ook een dubbele naam (dat betekent dat de naam uit 2 delen bestaat).

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=%27s-Hertogenbosch&oldid=851054"