Maastricht

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
LocatieMaastricht.png
Kaart uit 1775

Maastricht is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg. De stad telt iets minder als 120.000 inwoners. Maastricht is gelegen aan weerszijden van de rivier de Maas.

In de winter is er een WinterWonderland, je kunt dan midden in de stad schaatsen, oliebollen eten en lekkere warme chocolademelk drinken. In de zomer zijn er overal terrasjes waar je gezellig in het zonnetje of onder een parasol wat kunt drinken en/of eten. Er zijn ook mooie musea en kerken. Bijvoorbeeld het natuurhistorisch museum, daar kom je van alles te weten over dieren van vroeger en nu en over de natuur.

Bekende plaatsen

Vrijthof

In Maastricht zijn er een heleboel bekende plaatsen. Enkele bekende plaatsen zijn het Vrijthof, de Markt en het Stadhuis.

Magisch Maastricht

In Maastricht is elk jaar een kerstmarkt oftewel Magisch Maastricht. Hier is veel gezelligheid te vinden, en veel blije mensen. Er zijn veel winkels zoals de kledingwinkels je hebt er de tassen winkels en natuurlijk de vele lekkernijen. Er zijn ook een paar attracties voor de kleinen kinderen zoals op een paard rijden of van een hoge glijbaan, maar iedereen weet dat de grootste attractie en de leukste het reuzenrad is. Het is supergroot als je op het hoogste punt bent kun je wel de hele kerstmarkt bekijken, of zwaaien naar de mensen beneden. Je hebt er niet alleen attracties of winkels je hebt natuurlijk ook een schaatsbaan. Het is er elke dag superdruk. Je moet er dus ook snel zijn voor de baan vol is. De kerstmarkt bestaat al heel lang wel vanaf 2000. Dat betekent al vele jaren feest in Maastricht met kerst.  

Sint Servaas

De Sint Servaaskerk draagt sinds 1985 officieel de titel basilica minor (is een restaurant in Maastricht) en staat op de lijst van 100 belangrijkste rijksmonumenten van Nederland.

De kerk is in meerdere fasen gebouwd boven het graf van de heilige Servatius.  (ook wel Aravatius of Servatus). De huidige driebeukige kruisbasiliek, die grotendeels in romaanse stijl gebouwd is met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland.

Sint Jan

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het deel van de Sint-Jan dat ligt tussen de zij-ingang van de Mariakapel tot aan het Noordertransept. Dit werk is weer opgepakt en loopt door tot het einde van het jaar. De verrichte werkzaamheden aan dit gedeelte van de kathedraal waren geen onderdeel van de laatste grote restauratie.

   

.

Partnersteden

WikiKidsAtlas

Maastricht op Google Maps

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maastricht&oldid=845287"